Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Stadig færre anmeldes for racisme

Flere og flere tiltales for racistiske udtalelser. Til gengæld anmeldes færre og færre for ytringerne.

Danmark

Samtidig med at debatten om straffelovens såkaldte racismeparagraf atter raser i disse dage, så viser nye tal, at stadig færre anmeldes for racistiske udtalelser.

Ifølge en ny opgørelse fra justitsminister Lars Barfoed (K) er antallet af politianmeldelser for overtrædelse straffelovens paragraf 266 b - racismeparagraffen - således faldet de seneste fem år fra 53 i 2005 og til 29 i 2010.

Samtidig viser opgørelsen, at anmeldelserne stadig oftere fører til, at politiet faktisk også rejser tiltale for overtrædelse af racismeparagraffen.

Selv om Lars Barfoed ikke har tal fra 2005 og 2006, så er der sket en stigning i antallet af tiltaler fra 10 i 2007 og til 19 tiltaler sidste år.

Kender ikke tal for afvisninger Justitsministeren har dog ikke noget tal på, hvor ofte politiet afviser en anmeldelse, fra en borger som henvender sig, fordi der ikke er en "rimelig formodning" om, at der er foregået noget strafbart.

Såfremt politiet har en sådan formodning, iværksætter politiet en efterforskning, der skal klarlægge, om anmeldelsen bør føre til en tiltale.

Vil ikke ændreparagraffen

Senest har Lars Barfoed afvist et forslag om at ændre racismeparagraffen, så forhånende, truede og nedværdigende ord om eksempel bøsser, muslimer eller andre grupper kun bliver strafbare, hvis de truer den offentlige fred og orden.

Justitsministeren mener, at forslaget vil bringe Danmark i strid med FN's racismekonvention, ligesom han afviser argumentet for ændringen - nemlig påstanden om at ytringsfriheden har det for svært.

Allerede i dag lægger dommerne stor vægt på ytringsfriheden, så der kun bliver dømt i grovere tilfælde, fastslår Lars Barfoed.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce