Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Visitation. Minoritetsdanskere er stadig betydeligt overrepræsenteret i visitationsstatisikkerne.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Visitation. Minoritetsdanskere er stadig betydeligt overrepræsenteret i visitationsstatisikkerne.

Danmark

Rapport: Politiet overvisiterer minoritetsdanskere

Trods tiltag mod diskrimination oplever visiterede borgere forskelsbehandling.

Danmark

Det skulle have været en rolig hjemtur fra en hyggelig personalefrokost i 2008, da en mand af tyrkisk herkomst sammen med sin danske kammerat bliver stoppet af politiet.

Danskeren har givet sin kammerat et lift, og nu får politimænd de to mænd til at holde ind til siden.

Men i stedet for at tage kontakt til bilens danske fører, henvender politibetjentene sig direkte til dansktyrkeren på passagersædet. De stikker hovedet ind i bilen, og på få sekunder bliver manden trukket ud af bilen og tvunget til at placere sine hænder på taget, mens betjentene visiterer ham for våben.

Den danske fører har ikke politiets opmærksomhed, og efter et minut stiger han selv ud af bilen, der senere gennemsøges for våben – uden resultat.

Interview med 20 mænd Episoden stammer fra Københavns Politis egne videooptagelser og er et af flere eksempler på forskelsbehandling i visitationszoner, som Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination (DRC) offentliggør i dag. I rapporten, der for første gang kobler politiets egne opgørelser sammen med interview med 20 visiterede mænd, er konklusionen klar:

På trods af flere initiativer fra politiet mod forskelsbehandling er minoritetsdanskere stadig betydeligt overrepræsenteret i de tusinder af visitationer, som politiet siden 2007 har gennemført i og omkring København.

Ifølge politiets tal er halvdelen af alle visitationer gennemført mod borgere med anden etnisk baggrund end dansk – og det selv om gruppen kun udgør godt 20 procent af den danske befolkning.

»Det kan vi ikke leve med. Politiets samlede indsats på det her område er diskriminerende, og zonerne har sat alle tiltag mod diskrimination over styr«, siger centerleder i DRC, Niels-Erik Hansen.

Skaber aggressioner
Samtlige adspurgte i rapporten oplever politiets adfærd i visitationszonerne som diskriminerende. Men det kommer ikke bag på professor i retspolitik og kriminologi på CBS Vagn Greve:

»Det er et gennemgående træk, at politiet danner sig en bestemt opfattelse af, hvordan en gerningsmand er og ser ud. Når de så visiterer nogen med anden baggrund, bekræfter de sig selv i det billede, som er skævt i forhold til virkeligheden«.

I 1999 formulerede politiet for første gang en strategi, der havde til formål at forbedre forholdet til og tilliden hos etniske minoriteter.

»I den forbindelse er det vigtigt, at medarbejderne i politiet ikke på baggrund af personers udseende og væremåde generaliserer ud fra de negative oplevelser, de har haft med kriminelle indvandrere«, hedder det i strategien, der også understreger vigtigheden af, at »etniske grupper opfatter politiet som retfærdigt, hjælpsomt og ikke diskriminerende«.

Har forsøgt at gøre noget
Københavns Politi – der ikke ønsker at kommentere den nye rapport – har ved tidligere diskussioner om de omstridte visitationszoner flere gange søsat yderligere tiltag for at komme forskelsbehandlingen til livs.

LÆS MERE

Men rapportens konklusion bekymrer Vagn Greve:

»Den nedværdigelse, som skabes ved overrepræsentationen af ikke-danskere ved visitationer, kan skabe unødige aggressioner i en befolkningsgruppe. Det er uheldigt«, siger han.

Skruer bissen på

Blandt respondenterne er der også enighed om, at politibetjente med anden etnisk baggrund er de værste, når det kommer til forskelsbehandling.

Flere har i forbindelse med visitationer oplevet, at disse betjente skruer bissen på for at sætte sig i respekt hos deres etnisk danske kolleger. I dag er alle visitationszoner – foruden Esbjerg, der i den næste måned har fokus på bekæmpelse af rockerkriminalitet – ophævet. Chefjurist i tænketanken Cepos Jacob Mchangama håber på, at de store visitationszoner nu er definitivt fortid. »Det er ikke hensigtsmæssigt at lave hele byer om til visitationszoner. Det er et for vidtgående indgreb mod den personlige frihed«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce