»Han går jo på vandet«, råbte konferencier Mikael Bertelsen, inden den teologistuderende endte sin sejlads i vandet i en halv grønlændervending.
Foto: BAANER RASMUS

»Han går jo på vandet«, råbte konferencier Mikael Bertelsen, inden den teologistuderende endte sin sejlads i vandet i en halv grønlændervending.

Danmark

Kapsejlads: »Det er som et tatoo af galskab«

De århusianske studerendes årlige kapsejlads udartede sig til et festfyrværkeri af nøgen galskab.

Danmark

Tobias Varneskov sætter den grønne flaske for munden, bøjer hovedet bagover og lader det lunkne øl sprøjte ned i svælget.

»'PF, PF PF«, brøler horden af menneskelig lagkage på bakken, der skråner ned mod Tobias. Og universitetssøens skidengrønne vand.

PF står for Politologisk Forening, statskundskabernes festforening på Aarhus Universitet. Tobias er førstemand i deres gule bananbåd.

»Båden er hurtig i skiftningen, så vi skal bare give den gas«, proklamer den 19-årige politolog som en anden sportsmand, før han springer i båden til de første paddeltag.

Kampen om 'Det Gyldne Bækken' Sammen med sine fire holdkammerater skal Tobias forsøge at vriste ’Det Gyldne Bækken’ fra de medicinstuderende, som tog sejren i kapsejladsen mellem de tolv studieretninger ved Aarhus Universitet sidste år.

»Som vi plejer at gøre«, siger Lise Skov Krogh på søbredden 60 meter modsat Tobias og PF-koret, mens hun tygger på brød med oliventapanade og hvidløgsdampende humus. Det er resterne fra hendes 22-års fødselsdag, som hun nyder sammen med veninderne Maria og Theresa.

De terper til dagligt medicin bag universitetets gule mure. Men i dag er det ikke de latinske betegnelser for den menneskelige anatomi, der har højeste prioritet i frontallapperne.

Det er udsigten fra bakken ned mod søen til årets maritime indslag på Aarhus Universitet. Og ikke mindst til det spektakulære skue af indmarch-ceremonier, som hver af de tolv hold med hjælpere udfører som præsentation.

I år har Lise, Maria og Theresas medstuderende på medicin valgt at opføre et levende eventyr med en sørøver, som med nød og næppe undslipper galgen, springer op i en tre meter høj borg og befrier en smuk prinsesse.

Korpulente herrers kanonhyldest
Sammen sejler de ud på midten af den 50 meter brede sø, hvor en kiste står på en flåde. Sørøveren flår låget af kisten, hiver sejrstrofæet ’Det Gyldne Bækken’ op og hæver det over hovedet til folkets hyldest.

Inde på bredden skyder korpulente herrer i 1700-tals klæder syv kanoner af så det tusindtallige store publikum spjætter i takt.

»Det er som at være i alle polterabenders moder, et tatoo af galskab«, siger den ene af dagens to konferenciers, journalisten Mads Brügger.

»Det er håndhævelsen af danske kerneværdier: retten til at være åndssvag og drikke sig stiv«.

Anstændigheden ryger
Fyrre meter bag ham ude på universitetssøen har de matematikstuderendes festforening, Tågekammeret, indrettet en bar med fadølsanlæg på en tømmerflåde med pontoner af blå grisespande. To af barens mandlige gæster smider i anledningen af solens gennembrud i skyerne deres sidste rest af anstændighed. Og tøjet.

Tobias Varneskov giver sine medstuderende den bedst tænkelig start.

Konkurrencen drejer sig i alt sin enkelthed om at krydse den 50 meter brede sø i en gummibåd, bunde en øl på den anden side, sejle tilbage, hvor en ny mand venter.

Han er et sandt naturtalent i disciplinen. ’PF – 30 år i folkets tjeneste’, står der på ryggen af hans sorte t-shirt.

»Det her er jo embedsmænd, før systemet knækker dem, før de retter ind«, lyder den Quatraro-aktuelle Mads Brüggers vurdering.

Festen fortsætter

Men Tobias og holdfællernes anstrengelser rækker ikke længere end til en placering som andenbedst i årets kapsejlads.

»Måske er det båden«, prøver Tobias, mens han skæver hen mod de triumferende økonomer, som danser sejrsdans foran snurrende kameraer.

Et par meter derfra sparker en mulig kommende, kvindelig overlæge hidsigt en tom ølkasse nogle omgange hen ad det våde græs.

Det er meget for sjovt, men også ret alvorligt at sejle om kap.

For en dag har gartnerne ved Aarhus Universitet ladet deres normalt velplejede park udsætte for organiseret galskab.

Publikum bryder op.

»Men det er kun begyndelsen«, som to kemistuderende mænd i orange rensdyrkostumer forklarer.

For i aften dystes der videre i universitetets mange barer. Men uden søvand.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce