Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Pleje. Folk med minoritetsbaggrund skal have mulighed for at komme på plejehjem med andre af samme etnicitet.
Foto: DRESLING JENS (arkiv)

Pleje. Folk med minoritetsbaggrund skal have mulighed for at komme på plejehjem med andre af samme etnicitet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indvandrere får egne plejehjem i København

Der skal oprettes profilplejehjem, hvor ældre kan bo sammen med mennesker, de deler etnisk tilhørsforhold med.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På ét plejehjem samles 15 ældre tyrkiske kvinder, et andet tilbyder haveelskere, at de kan få jord under neglene i plejehjemmets have, og et tredje satser på at samle de computerinteresserede.

Ligesom der over alt i landet oprettes profilskoler, så vil Københavns Kommune som den første i landet nu også satse på at oprette særlige profilplejehjem, hvor ældre kan bo sammen med mennesker, de deler interesser eller etnisk tilhørsforhold med.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Kun få indvandrere på plejehjem 22 procent af indbyggerne i Københavns Kommune er indvandrere eller efterkommere af indvandrere, men en analyse fra kommunen viser, at der kun er 68 beboere med anden etnisk baggrund blandt byens i alt 3800 plejehjemsbeboere.

Den skævhed skal der rettes op på, mener kommunens sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

»Mange ældre med etnisk minoritetsbaggrund ved ikke nok om plejehjem og tror, det er en slags hospital. Vi mener, der er et mørketal af ældre indvandrere, som kunne have gavn af en plejehjemsplads«, siger Ninna Thomsen.

Hun understreger, at profilplejehjemmene samlet set skal give de ældre flere valgmuligheder.

»Individualiseringen i samfundet betyder, at den enkelte ikke bare kan se sig selv på et plejehjem, som er ens for alle. Det handler om at sætte området fri og give både beboere, bestyrelse og personale mulighed for at præge plejehjemmene«, siger hun.

Københavns Borgerrepræsentation forventes at give grønt lys for planerne på et møde i næste uge, og Ninna Thomsen vurderer, at den egentlige planlægning af de to-tre første profilplejehjem kan gå i gang inden udgangen af 2012.

Ældresagen er glad

I Ældre Sagen er konsulent Margrethe Kähler begejstret for idéen.

»Der er brug for de etniske plejehjem, for der bliver flere ældre med anden etnisk baggrund. Samtidig er der et alt for dødt socialt liv på mange plejehjem«, siger Margrethe Kähler.

»Hvis man kunne samle mennesker med fælles interesser, kunne det give grobund for et bedre socialt liv. Men selvfølgelig skal vi passe på, at vi ikke får bestemte plejehjem for de højt uddannede. Tilbuddene skal gå på tværs af socialklasser«, tilføjer hun.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden