Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kongelig. Kronprins Frederik har et helt specielt job men også færre arbejdsdage end de fleste danskere.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

Kongelig. Kronprins Frederik har et helt specielt job men også færre arbejdsdage end de fleste danskere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kronprinsen har 100 arbejdsdage færre end danske arbejdere

Sidste år havde kronprins Frederik 140 arbejdsdage og blot 136 arbejdsdage året før.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En dovenkrop eller en arbejdshest?

Meningerne om kronprinsens arbejdsindsats er delte.

DR-programmet Detektor har kigget i kronprinsens kalender for 2010 og 2011 og opgjort hans arbejdsdage til 136 i 2010 og 140 arbejdsdage i 2011.

Ekstra Bladet benytter tallene til at gøre grin med landets kommende konge:

»Danskerne er nødt til at arbejde mere. Sådan lyder mantraet fra Christiansborg. Og også på Amalienborg er det blevet hørt - og taget alvorligt«.

Lange arbejdsdage på grund af mor Ekstra Bladet er gået videre med optællingen og har studeret kronprinsens kalender for årets første 38 dage.

Avisen kommer frem til 15 officielle arbejdsdage. Foruden de lange arbejdsdage fra morgen til aften i forbindelse med Dronningens 40-års jubilæum, tilføjer avisen ironisk.

DR-programmet Detektor, der bringes i aften på DR 2, har kastet sig over kronprinsens kalender for at efterprøve nogle påstande i et debatindlæg af DR-vært og debattør Kjeld Koplev bragt i Politiken den 5. januar.

Kjeld Koplev skrev blandt andet, at kronprinsen - »en umoden, ung mand uden dybde og beklagelig vis også blottet for kulturel og social forståelse« - kun arbejder 40 dage om året.

»Ikke meget for en ung, rørig og rask mand«, konkluderede Kjeld Koplev, som ikke har ønsket at tale med Detektor.

En normal arbejdstager i Danmark har omkring 223 arbejdsdage om året. I det lys er kronprinsens arbejdsbyrde ikke imponerende.

Men sådan kan man ikke opgøre de kongeliges arbejdsindsats, mener historiker og ekspert i kongehuset Jes Fabricius Møller:

»Man kan ikke kalde kronprinsens opgaver et arbejde, og man kan ikke kalde hans appanage for løn, for dermed forsøger man omsætte kongehusets nytte og funktion i en lønsomhedsbetragtning, og det kan man ikke«, siger Jes Fabricius Møller, Københavns Universitet.

Han har kun én opgave
Hvad kronprinsen bruger sin tid på kan diskuteres. I virkeligheden har han kun én opgave:

»Han venter på at blive konge. Mens han venter, kan han godt fylde tiden ud med velgørenhed og almennyttige formål, men det er ikke noget, man kan sammenligne med et lønarbejde«, siger Jes Fabricius Møller.

Den kongelige familie er meget afhængig af den folkelige opbakning, tilføjer han. Og der er ingen tvivl om, at danskerne betragter flid som en meget væsentlig værdi.

»Det skal kongehuset jo være opmærksom på«, siger Jes Fabricius Møller.

Nej, det er et krævende job

Ifølge en anden kongehusekspert kan man godt betegne kronprinsens opgaver for et reelt stykke arbejde. Et arbejde, som kræver langt flere timer, end det glansbillede, vi andre ser:

»Så snart han træder ud af palæet, er han i princippet på arbejdet. Selvom det ser ud til, at de hygger sig og lever et luksuriøst liv, så er det i virkeligheden et ekstremt krævende arbejde, for der bliver hele tiden holdt øje med dem«, siger historiker og kommentator Lars Hovbakke Sørensen.

DOKUMENTATION Kronprinsens kalender(eksternt link til dr.dk)

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden