Sejr. Anna Andersen har tabt sig fra 80,3 til 68,2 kilo.

Sejr. Anna Andersen har tabt sig fra 80,3 til 68,2 kilo.

Danmark

Nu holder Anna af sit spejlbillede

Holbæk Sygehus har opnået resultater i verdensklasse i behandlingen af overvægtige børn.

Danmark

Der er anrettet marcipanovertrukne træstammer, lightsodavand og kaffe på spisebordet i samtalekøkkenet i Svebølle, men Anna Klaudine Andersen nøjes med at nippe af de grønne og røde vindrueklaser i glasskålen.

Siden hun i maj 2010 begyndte at komme på enheden for overvægtige børn og unge ved Holbæk Sygehus, er der røget færre søde sager ned. Og resultaterne er mærkbare. Anna Andersen har tabt sig fra 80,3 til 68,2 kilo.

»Allerede efter en uge var jeg blevet mere frisk i skolen. Jeg gad at høre efter, hvad lærerne sagde, i stedet for at sidde og glo ud ad vinduet og falde i søvn. Jeg har ellers aldrig fulgt med i skolen, men nu har jeg opdaget, at der faktisk er mange sjove ting at lære«, siger Anna Andersen.

7 ud af 10 børn taber sig Holbæk Sygehus’ børneafdeling har opnået så opsigtsvækkende resultater med behandlingen af overvægtige børn, at de netop er blevet publiceret i det internationale tidsskrift International Journal of Pediatric Obesity.

7 ud af 10 børn taber sig i en behandlingsform, der blandt andet giver hvert enkelt barn en skræddersyet handlingsplan, og som inddrager barnets familie.

»Studiet viser, at med vores metode kan man få størstedelen af børnene til at tabe sig over tid. Vi er et af de bedste behandlingssteder i verden«, siger børnelæge og leder af enheden for overvægtige børn og unge Jens-Christian Holm, der skønner, at der er op mod 200.000 overvægtige børn i Danmark samt 60.000 svært overvægtige.

Anna led af overspisning
Anna Andersen lyder stadig chokeret, når hun fortæller om den besked, hun fik af overlæge Jens-Christian Holm ved første møde.

»Jeg fik at vide, at jeg havde en spiseforstyrrelse, der hedder overspisning. Jeg kiggede bare målløs på ham, for det mente jeg ikke, jeg havde«, siger hun.

Jeg har altid været sådan en tykprop, altså kraftigt bygget. Nu gad jeg ikke være overvægtig mere, også fordi jeg skal konfirmeres

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceSpiseforstyrrelsen bestod i, at Anna sprang morgenmaden og frokost over og så til gengæld tog revanche ved aftensmaden. Annas mor, Janni Emde, der sidder med i samtalekøkkenet, bryder ind.

»Det var altså ikke almindelige portioner, Anna spiste. Det var granvoksne portioner«, siger Janni Emde,

Hvidt mel er skiftet ud med fuldkorn
Siden første besøg på sygehuset, er Anna Andersen begyndt at spise både morgenmad og frokost, og så spiser hun kun én portion til aften.

»Jeg rejser mig, når jeg har spist min portion. På den måde bliver jeg ikke fristet til at spise mere«, fortæller hun.

Overlæge Jens-Christian Holm har lavet en liste med 17-18 punkter over kostråd. Nu er den hvide pasta eksempelvis skiftet ud med fuldkornspasta.

Og æblerne på køkkenbordet bliver nu spist af mennesker i stedet for af familiens yderst sociale brune labrador – der i øvrigt er erotisk buttet ifølge den lokale dyrlæge.

Overlægen er kommet op at hænge
Langt de fleste punkter i handlingsplanen bliver overholdt, ikke mindst fordi Anna Andersen har en enorm respekt for overlæge Jens-Christian Holm. Faktisk har hun hængt et billede op af ham på teenageværelset som en påmindelse om at holde fast i de gode vaner.

»Jens-Christian har betydet meget for mig. Jeg respekterer ham. Han fortæller tingene, som de er, han er ærlig og hård på en god måde«, siger Anna Andersen.

Annas mor, Janni Emde, fik også lov at opleve overlægens ærlighed på tæt hold. Ved deres første møde fik hun sig en ordentlig opsang.

»Han startede med at sige, at vi spildte hans tid, hvis ikke vi gjorde, som han sagde. Der blev talt hårdt, og jeg fik et drag over nakken. Han spurgte, hvem der handlede ind og lavede mad. Og det var jo ikke Anna, men mig«, siger Janni Emde.

»Jeg har altid været en tykprop«
Da Anna for snart et år siden kom hjem og fortalte, at skolesundhedsplejersken havde foreslået hende at blive behandlet for overvægt, ramte det en dårlig samvittighed hos Janni Emde.

»Det er ikke rart at få sådan noget at vide. Jeg blev faktisk ret ked af det. Og jeg fik dårlig samvittighed over, hvad jeg havde budt mit barn. Jeg burde have sat en stopper for det for mange år siden«, siger Janni Emde.

Anna Andersen er lykkelig for, at hendes mor gik med på at lade hende behandle på sygehuset. Hun var blevet grundigt træt af at være overvægtig.

»Jeg har altid været sådan en tykprop, altså kraftigt bygget. Nu gad jeg ikke være overvægtig mere, også fordi jeg skal konfirmeres«, siger Anna Andersen.

Anna bruger spejlet, nu

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Resultaterne af behandlingen i Holbæk imponerer professor Kim Fleischer Michaelsen fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. »Jeg kender ingen, der over så lang tid har bedre resultater. Det er svært at gøre noget dramatisk ved de meget overvægtige, og børnene bliver jo ikke normalvægtige af denne behandling, men de får vendt stigningen og dermed sænket deres sygdomsrisiko. Det er vigtige resultater«, siger han. For Anna er det store spejl på teenageværelset blevet langt mere interessant. »Tidligere kunne jeg ikke se nogen grund til at gå op i mig selv. Men nu har jeg forandret mig meget, jeg er blevet glad for mit udseende. Nu får jeg ofte at vide, at jeg egentlig er en køn pige«, siger Anna Andersen.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce