Plejehjemsledere: For mange ældre går med ble

På halvdelen af plejehjemmene går mellem 60 og 100 procent af de ældre med ble. Flere bør komme på toilettet, mener plejehjemsledere.

Danmark

De fleste ældre på plejehjem og plejecentre i Danmark går med ble. Selv om en del af dem godt kunne undgå det.

Det viser en undersøgelse fra Politiken Research, der omfatter svar fra 381 plejehjemsledere.

På hvert andet plejehjem er mellem 60 og 100 procent af beboerne blebrugere. Og plejehjemslederne giver samtidig udtryk for, at det er gået for vidt: Ni ud af ti er enige i, at de ældre i mindre grad bør gå med ble og i stedet komme på toilettet.

Ældre protesterer ikke En af dem er Birtha Mortensen, der leder plejecentret Engholm i Allerød: »Det kan være nedværdigende for beboerne at gå med ble, men de protesterer ikke. Også selv om det kan være varmt og ubehageligt at have på«, siger hun. Birtha Mortensen mener, at bleforbruget ikke alene skyldes, at de ældre er ude af stand til at styre tarm eller blære. Årsagen er også fortravlet personale, der ikke altid har tid til at hjælpe med toiletbesøg.

SKRIV

På Engholm går næsten alle beboere med ble, vurderer Pia Troest, social- og sundhedshjælper på plejecentret. Men sådan behøvede det ikke være, siger hun:

»Hvis der var mere tid, ville nogle af dem kunne undgå det. Nogle er meget inkontinente, men ikke dem alle sammen«.

Uundværligt sikkerhedsnet
Stort set alle i undersøgelsen siger, at de ældres inkontinensproblemer gør bleen til et uundværligt sikkerhedsnet for mange. Men flere peger også på, at det er muligt at træne flere til at gå på toilettet eller behandle deres inkontinens.

En plejehjemsleder skriver:

»Det spiller ind, at det er mere tidskrævende at arbejde forebyggende end at bruge en ble«.

En anden peger på »manglende kompetencer og fokus på, hvad der skal til for, at en ældre ikke skal være blebærer«.

Tidligere udenlandske undersøgelser har vist, at ældres brug af ble stiger meget hurtigt, efter at de er flyttet på plejehjem.

Ældre Sagen: Skrabede normering

Ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen Margrethe Kähler mener, at der er tale om et »skred« hos plejepersonalet, og at kommunerne bevilger bleer »med rund hånd«, fordi normeringerne er skrabede. »Har man først udstyret en af de gamle med ble, så kører det bare, men det er hamrende uværdigt, hvis man ikke hele tiden overvejer, om personen reelt behøver det hele tiden, og om vedkommende kunne have brug for mere hjælp til at komme på toilet«, siger Margrete Kähler. Socialminister Karen Hækkerup (S) finder unødig brug af bleer krænkende: »Det handler om faglighed og ressourcer. Men de ældre skal saftsuseme ikke lægges i ble, før det er nødvendigt«. Om kort tid ventes Ældrekommissionen, der blev nedsat tidligere i år, at aflevere forslag til, hvordan livsvilkårene kan blive bedre på plejehjem og plejecentre.LÆS MERE Karen Hækkerup har et mål om, at forholdene skal blive »anderledes«. »Et plejehjem er den ældres sidste hjem. Der skal dufte af mad, som får appetitten i gang, der skal være motion, som holder kroppen i gang, og der skal være mulighed for at tage et glas vin til maden. Og så må vi se på, om der er unødvendige regler, der kan fjernes«.FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce