Dansk-somaliere afhøres af PET efter terroranholdelser

Brødrepar afhøres af betjente fra efterretningstjenesten, der mistænker dem for forbindelse til al-Shaabab.

Danmark

Efterforskningen af det, der kan være forberedelserne til et terrorangreb mod Danmark, er gået i gang i Aarhus.

Det sker efter Politiets Efterretningstjenestes arrestation af to dansksomaliske brødre, der sigtes for at gøre klar til attentater mod et endnu ikke oplyst mål.

Dene ene af de to er ifølge PET blevet trænet i terroraktioner hos den berygtede somaliske terrororganisation al-Shabaab.

Al-Shabaab-aktion i Aarhus

Den har tidligere været inddraget i terror i Danmark: Organisationen stod i skyggen af aktionen mod muhammedtegneren Kurt Westergaard, der nytårsdag 2010 blev angrebet af Muhudiin Muhammed Geele med en økse.

Da det ikke lykkedes at komme tegneren til livs gik han i stedet til angreb på politiet, da tilkaldte betjente nåede frem til gerningsstedet.

Geele viste sig at have tæt tilknytning til al-Shabaab, hvor han ifølge Politikens oplysninger stod til at overtage en ledende position som efterretningschef.

LÆS ARTIKEL

Episoden var med til at illustrere problemet med radikaliserede unge, der pludselig bekender sig til terrorideologier.

Allerede i 2008 advarede PET om, at personer med ophold i Danmark var involverede i terroraktiviteter, enten ved at støtte dem materielt eller ved at bistå med terroraktiviteter. Og et af de lande, PET pegede på i sin advarsel, var netop Somalia.

LÆS MERE

Manden fra angrebet på muhammedtegneren Kurt Westergaard blev få måneder får terroraktionen i Aarhus anholdt i Kenya og sat i forbindelse med et terrorkomplot mod den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton.

Imidlertid måtte de kenyanske myndigheder i september 2009 løslade manden på grund af bevisets stilling.

Derefter rejste somalieren direkte til Danmark, hvor efterretningstjenesten måtte holde øje med hans gøren og laden, men ikke kunne hindre hans mislykkede forsøg på at ramme Kurt Westergaard.

LÆS MERE

I 2010 gennemførte en somalier med dansk baggrund en selvmordsaktion i hovedstaden Mogadishu, hvor en halv snes selvmordsbombemænd gennemførte attentater mod byens lufthavn.

Nu skal PET have afklaret, hvad de to anholdte dansksomaliske brødre havde til hensigt og om der gennem afhøringerne og ransagningerne kan skrabes tilstrækkeligt med beviser sammen til at det kan bære en retssag.

De to blev anholdt mandag aften, så grundlovsforhøret ventes at finde sted sent på dagen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce