MØRKETAL. Mange københavnere anmelder ikke den vold, de udsættes for. En blodplettet klud på et fortov vidner om et voldeligt opgør i nattelivet.
Foto: PELLE RINK (Arkiv)

MØRKETAL. Mange københavnere anmelder ikke den vold, de udsættes for. En blodplettet klud på et fortov vidner om et voldeligt opgør i nattelivet.

Danmark

Mange forbrydelser anmeldes ikke til politiet

En stor del af københavnerne går ikke til politiet, når de er ofre for vold eller indbrud.

Danmark

Københavnerne slår ikke altid alarm til politiet, når de ser eller bliver ofre for kriminalitet.

Det afslører det såkaldte Tryghedsindeks, som Københavns Kommune har lavet.

Det viser, at der er betydelige 'mørketal' - ikkeanmeldte tilfælde - af vold, narkoforbrydelser, hærværk og chikane.

Når det for eksempel gælder vold, så har knap 7 ud af 10 borgere ikke anmeldt angrebet til politiet, viser Tryghedsindekset.

Politiet forstår ikke, at borgere ikke anmelder kriminalitet De mange forbrydelser, som borgerne slår alarm til politiet om, undrer politiet.

»Vi er ret overrasket over, at der er så store tal på det her. Vi har diskuteret det en hel del, men jeg kan ikke udtale for mig skråsikkert om, hvorfor tallet er så stort«, siger chefpolitiinspektør Jørn Aabye fra Københavns Politi om de mange ikkeanmeldte forbrydelser.

Når det gælder voldssagerne, er han overbevist om, at politiet tilkaldes i alle de sager, hvor det går ud over tilfældige og ikke drejer sig om for eksempel værtshusbataljer mellem bekendte.

»Hvis det drejer sig om overfald på sagesløse, så er jeg ikke i tvivl om, at politiet bliver involveret. Nogle former for skærmydsler i nattelivet går måske ikke videre. Når man så bliver spurgt i en stor undersøgelse, så har man måske oplevet vold eller trusler, men man har ikke anmeldt det til politiet«, siger han.

»Vold i nære relationer, i parforhold og så videre bliver nok heller ikke altid anmeldt«, vurderer chefpolitiinspektøren.

Høje mørketal inden for vold og indbrud
Tryghedsindekset bygger på spørgeskemabesvarelser fra et udvalg af hovedstadens indbyggere. De har blandt andet besvaret spørgsmål om kriminelle handlinger, de ikke har anmeldt.

Tallene viser, at 87,5 procent af byens beboere ikke er gået til myndighederne, når de er blevet truet. Og 95 procent har undladt at slå alarm, når de blev udsat for chikane.

Tryghedsindekset har også set på omfanget af berigelsesforbrydelser. Det viser, at fire ud af ti borgere ikke har anmeldt indbrud og at næsten halvdelen ikke er gået til politiet efter at være blevet ofre for tyverier.

Jørn Aabye fra Københavns Politi undrer sig såre over, at indbrud ikke anmeldes og kender ikke forklaringen på, at der er så højt et mørketal i den form for kriminalitet.

Næsten ingen videregiver oplysninger om narkoforbrydelser

Narkokriminalitet er tilsyneladende en form for forbrydelse, de færreste anmelder. Her er mørketallet oppe på næsten 97 procent.

Hærværk er også en kriminalitet, som borgerne ikke gør mere ved. Lidt over 73 procent af københavnerne anmelder det ikke til politiet, når de har fået huset, cyklen eller andre ejendele molesteret af andre.

Tryghedsindekset er udarbejdet to gange tidligere. Tallene fra 2009 og 2011 viser ikke de store udsving i omfanget af mørketal.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce