Overmagt. Her føres Amy bort, mens hun skriger og kæmper imod. Det sker torsdag 8. marts i år, efter at hun har  boet i godt 11 måneder hos Hanne og Ole Keller. Privatfoto

Overmagt. Her føres Amy bort, mens hun skriger og kæmper imod. Det sker torsdag 8. marts i år, efter at hun har boet i godt 11 måneder hos Hanne og Ole Keller. Privatfoto

Danmark

Først lover kommunen ny dialog - så skal plastret rives af i ét hug

Efter flere forgæves forsøg på at hente Amy lover kommunen pludselig dialog og nye veje. Men kun to dage efter sker alligevel det, Amy frygter mest af alt.

Danmark

Afsluttes i morgenAlle høres i ny human flytning af Amy’. ’Sagen har gjort kommunen klogere’. ’Plejeforældre: På tide med dialog’.

Sjællandske Tidendes lokaludgave for Næstved har sat Amy-sagen på forsiden 6. marts, og sådan lyder overskrifterne. Det er tirsdagen efter det tredje mislykkede forsøg på at hente Amy og flytte hende fra plejefamilien til en døgninstitution i Holbæk.

Næstveds børne- og kulturdirektør, Per B. Christensen, udtaler til avisen:

»Nu gælder det hensynet til Amy, adoptivforældrene og en række andre parter i sagen. Det er stadig udgangspunktet, at hun skal flyttes, men vi skal vurdere, hvordan vi kommer dertil. Det bliver ad andre veje«, siger han og lover blandt andet en ny udredning. Næstved Kommune vil ikke igen troppe op med store mænd og forsøge at fjerne Amy med fysisk magt.

Også politikerne er på banen. Søren Dysted (S) er formand for børneudvalget i Næstved Kommune, og han siger: »Vi vil gøre alt, hvad der er muligt for at hjælpe barnet bedst på vej. Vi vil lytte til alle parter i sagen, og der bliver hentet ny ekspertviden«, siger han.

LÆS OGSÅ Lokalpressen har dækket sagen i flere dage nu, og Amys plejeforældre har valgt at stå frem og udtale sig, til trods for at de dermed bryder med deres tavshedspligt og risikerer at miste deres plejetilladelse, også for de andre to børn, der er i deres varetægt. De efterlyser fortsat en begrundelse for, hvorfor Amy skal flytte – men nu trækker de sig ud af mediernes søgelys, så Amy kan få ro, siger de. Og de ser frem til, at der vil være professionelle mennesker omkring hende, når det næste gang besluttes, hvordan hun skal flyttes. »Vi var glade, det var fair. De ville inddrage eksperter fra Viso/Socialstyrelsen, og Amy kunne måske komme tilbage i skolen«, siger Hanne. Dialogen blev kort Men pusterummet bliver kun kort. Allerede to dage senere er der indkaldt til møde i kommunen. Men det bliver ikke den dialog, de havde håbet og forventet. Kommunen har hentet en ny psykolog ind, han er souschef på et af kommunens egne opholdssteder for børn med tilknytningsforstyrrelse. Han har ikke mødt eller undersøgt Amy. Men ud fra sagens papirer kan han vurdere, at hun er tidligt skadet og ikke kan være i en familie. Den psykolog, der undersøgte Amy, mente det modsatte. Kommunen inddrager ikke nye eksperter fra Viso under Socialstyrelsen, som det ellers var lovet. Det bekræfter kontorchef i Viso Else Frydensberg: »Vi var ikke inde i nogen rådgivning. Vi havde en samtale om, hvad Viso kan tilbyde, men den blev ikke fulgt op af en henvendelse om rådgivning på det tidspunkt«, siger hun.Hanne og Ole appellerer igen om mere tid, eller bare en blødere overgang, så Amy kan vænne sig til tanken. De bliver sendt uden for døren og kaldt ind igen med besked om, at Amy skal være hjemme samme eftermiddag kl. 15, hvor hun vil blive hentet. »Plastret skal rives af i ét hug«, siger børne- og ungechefen.

Vil hun så ikke selv tage ud og snakke med Amy og forklare hende, hvorfor hun skal på institution, spørger de. Det vil hun ikke.

Kommunen er under pres, blandt andet fordi Amys adoptivforældre nu er rasende på plejefamilien og kræver, at kommunen skal handle. Nu. De er overbeviste om, at Hanne og Ole Keller påvirker Amy, fordi de vil have hende for sig selv.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceAmy kæmper imod

Samme eftermiddag bliver Amy fjernet med magt fra Hanne og Oles hjem. Det bliver en voldsom begivenhed – langt mere end nogen i familien havde regnet med. Kommunen sender seks folk: to medarbejdere fra forvaltningen og to pædagoger, en mand og en kvinde, som Amy ikke har mødt før. Desuden to politifolk, som skal sikre, at kommunens folk ikke bliver hindret i at tage Amy med. Amys bisidder er kommet, hun sidder i sofaen i udestuen sammen med den skræmte, men beslutsomme pige. Hanne og Ole leder »gæsterne« ind, mens deres voksne søn Kevin filmer med videokamera efter aftale med Amy. Udenfor på vejen holder flere af de lokale medier. Børns Vilkår beskriver i den politianmeldelse, organisationen har indgivet mod kommunen, hvad der sker: »Han (den mandlige pædagog, red.) hiver fat i Amy og flår hende ned på gulvet, hvorefter han får hjælp af den kvindelige pædagog, som tager fat i benene på Amy. Overgrebet er meget voldsomt. Amy kæmper tydeligt imod af alle kræfter. Hun forsøger at klamre sig til sofaen, stole, borde og de personer, der er tæt på hende. Dette resulterede dog blot i et endnu voldsommere fysisk overgreb. Amy fremstår panisk, forpint og utrolig ulykkelig. Det er tydeligt, at behandlingen af den 11-årige Amy er fysisk voldsom, og at hun får pådraget sig fysiske skader under de voldsomme fastholdelser, der foregår«.LÆS OGSÅ På videobillederne, som kan ses på politiken.dk, kan man både se og høre, hvordan Amy skriger højt i flere lange minutter. Skrigene kan høres langt ud på vejen, hvor også de lokale mediers kameraer opfanger lyden. Til sidst bliver hun tvunget ind i bilen, hvor den mandlige pædagog kaster sig ind over hende, og hun kollapser under ham. Bilen kører væk i høj fart. Amys bisidder, Solo Willer, har lovet at ledsage hende og forsøger at køre efter i sin egen bil. Efter nogle kilometer stopper politiet hende.Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Amy er alene, på vej mod et ukendt sted.

Amys adoptivforældre ønsker ikke at medvirke i artiklen. I en udtalelse skriver de blandt andet: »Vi genkender på ingen måde Politikens udlægning af sagen. For at beskytte vores familie ønsker vi ikke, at sagen skal udspille sig i medierne. Vi elsker vores datter og samarbejder med relevante myndigheder«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce