Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim adrian
Foto: Joachim adrian

Homovielser. Biskopperne præsenterer i dag et forslag til et ritual for vielser af homoseksuelle. Det kommer efter en lang debat i og uden for kirkelige kredse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Medlemmer er flygtet fra folkekirken under homodebat

Biskopperne har præsenteret et ritual for vielser af homoseksuelle.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

5.958 personer meldte sig i første kvartal ud af folkekirken. Det en stigning på hele 69 procent i forhold til første kvartal sidste år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

LÆS OGSÅ

»Der har været en stor debat om homoseksuelle vielser, som har trukket en kæmpe debat om forholdet mellem stat og kirke med sig. Debatten om religion er blevet mere åben, og man kan godt gisne om, at den her debat har skubbet til nogle af dem, der har gået med udmeldelsen i lommen«, siger religionsforsker ved Aarhus Universitet Marie Vejrup Nielsen.

Begge fløje har meldt sig ud
Marie Vejrup Nielsen vurderer, at hele debatten om homovielser har fået personer fra begge fløje i folkekirken til at melde sig ud.

»En gruppe der melder sig ud kunne være dem, der argumenterer ud fra, at folkekirken er gammeldags, og nu har de fået nok - den anden side mener, kirken er for moderne, og derfor har de fået nok«, siger Marie Vejrup Nielsen.

Der kan dog være flere faktorer end vielser af homoseksuelle, som gør sig gældende, når personer melder sig ud.

»Man kan ikke sige noget endegyldigt om, hvorfor folk melder sig ud af folkekirken - det bliver simpelthen ikke registreret«, siger Marie Vejrup Nielsen.

Det er en markant stigning, der har været i udmeldelserne. I 2009 meldte 3.879 sig ud i første kvartal, i 2010 3.820, og i 2011 3.524. Det er derfor en markant stigning til 5.958, der er tale om i første kvartal af 2012.

»Der er en stor stigning i forhold til første kvartal sidste år, men man kan endnu ikke sige, om det er en tendens - det kan være, at alle dem, der har besluttet sig for at melde sig ud i år, gør det i første kvartal. Det ved vi først, når vi har tal fra hele året«, siger Marie Vejrup Nielsen.

Forventer ikke udmeldelser i hobetal

I dag præsenterede hovedparten af de danske biskopper deres forslag til et nyt vielsesritual. Ifølge Marie Vejrup Nielsen vil selve ritualet ikke få den store betydning for medlemstallet.

Det nye ritual for homoseksuelle ligner i høj grad det eksisterende ritual for heteroseksuelle, men begreber som 'ægtemand' og 'ægtehustru' er dog erstattet med 'ægtefælle'.

Samtidig er bibelteksterne fra blandt andet skabelsesberetningen udeladt og erstattet med med en række andre bibeltekster, som præsterne kan benytte sig af.

LÆS OGSÅ

»Jeg tror ikke, at det vil have en direkte indflydelse på medlemstallet. Folkekirken fortsætter den linje, man har haft hele tiden om at være en bred og rummelig kirke. Man får på den ene side ritualet og på den anden side muligheden for, at præster ikke behøver at bruge det. Det er i fuldstændig kontinuitet med, hvordan det har kørt siden 1849«, siger Marie Vejrup Nielsen.

Marie Vejrup Nielsen forventer ikke et stort frafald fra de dele af kirken, som har været modstandere af muligheden for homoseksuelle vielser.

»Indre Missions linje har altid været, at de er i kirken for at sikre den del af kirken, som har deres holdninger - det har været deres stærke udmelding gennem hele det tyvende århundrede - også i forhold til ordination af kvinder. De er i folkekirken som en intern protestbevægelse. Nogle få vil nok melde sig ud, men ikke i hobetal«, siger Marie Vejrup Nielsen.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden