Haps. Den sorte hajtand fra megalodon er seks centimeter bred og syv-otte centimeter lang.
Foto: Naturstyrelsen

Haps. Den sorte hajtand fra megalodon er seks centimeter bred og syv-otte centimeter lang.

Danmark

Naturskole finder sjælden tand fra kæmpe søuhyre

20 millioner år gammel hajtand fra dræbermaskine fundet i Østjylland.

Danmark

Der er skoledage, der er lidt sjovere at komme hjem og fortælle forældrene om end andre.

En sådan dag havde to 3. klasser fra Hedensted Skole i sidste uge, da de var med til at gøre et uhyre sjældent naturhistorisk fund under en udflugt med den lokale naturskole.

Sammen med to naturvejledere fra Tønballegård Naturskole fandt eleverne en stor hajtand ved As Vig, der efter alt at dømme stammer fra kæmpehajen megalodon, der svømmede rundt i de danske farvande for 20 millioner år siden.

Med en længde på 14 meter og en kampvægt på 25 ton er kæmpehajen det største søuhyre, som verden nogensinde har kendt til.

Seks centimeter bred Det var naturvejleder Mads Edvardsen, der fik øje på tanden, mens han var i færd med at gennemgå nogle andre fund sammen med en håndfuld af drengene fra de to 3. klasser.

Han kunne med det samme se, at der var tale om noget specielt, da de sneglehuse og muslingeskaller, naturskolen oftest finder, plejer at være hvide, mens tanden var helt mørk og kæmpe stor med en længde på syv-otte centimeter og en bredde på seks centimeter.

»Vi var to naturvejledere med på turen, og vi kunne godt se, at tanden var fra en haj, og at den var helt speciel, men at den skulle stamme fra en megalodon, var vi ikke klar over. Det fandt vi først ud af, da vi kom hjem og tog kontakt til eksperterne«, siger Mads Edvardsen.

For skolebørnene var det også en helt speciel oplevelse, fortæller han.

»De var helt euforiske. For børn er en haj jo noget helt specielt, og her var der tale om en kæmpestor tand, der er 8-10 gange større end en tand fra en hvidhaj. Deres øjne lyste af Jurassic Park, og de syntes, at det var rigtig sejt, at de havde været med til at finde den«, siger Mads Edvardsen.

Naturskole skal tænde gnisten

Tønballegård Naturskole har hvert år besøg af cirka 200 skoleklasser, hvor de som mandag i sidste uge blandt andet leder efter fossiler.

Mads Edvardsen mener, at det giver børnene en helt anden forståelse af livet i naturen, når de oplever den på nærmeste hold.

»Hvis man går en tur i skoven, er det selvfølgelig meget hyggeligt, men det er nu engang noget helt andet, når man kommer ned på knæ og ser det spændende liv, der er på skovbunden eller ved stranden«, siger Mads Edvardsen.

»Vores opgave er ikke at give børnene en specifik viden om et bestemt område. Vores opgave er at tænde en gnist hos dem, så de selv får lyst til at komme ud i naturen og lære lidt ad den vej. På den måde foregår den virkelige læring i bussen hjemad. Hvis de har fået en oplevelse, som de snakker om fremover, er vores opgave løst«, siger han.

LÆS OGSÅ

Efter at være kommet hjem tog naturvejlederne kontakt til eksperter på Statens Naturhistoriske Museum.

Her har den førende ekspert på området, vertebratpalæontolog på Geologisk Museum Gilles Cuny, undersøgt tanden, og han er begejstret over fundet:

»I en dansk sammenhæng er det et meget vigtigt fund. Det er den kun tredje eller fjerde tand, der er fundet fra en megalodon-haj i Danmark«, siger Gilles Cuny.

»Det giver os en indikation af, at der er mere at komme efter i samme område. Derfor er det et meget interessant fund«, siger han.

FACEBOOK

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden