Statsbesøg. Kinas Præsident Hu Jintao har ikke holdt pressemøde under sit statsbesøg, og han har kun mødtes med kongefamilien og regeringens top under sit besøg.
Foto: STINE BIDSTRUP

Statsbesøg. Kinas Præsident Hu Jintao har ikke holdt pressemøde under sit statsbesøg, og han har kun mødtes med kongefamilien og regeringens top under sit besøg.

Danmark

Amnesty: Anholdelse under Kina-besøg er ude af proportioner

Det er helt ude af proportioner, at politiet stopper danske Kina-kritiskere, mener organisationen.

Danmark

Ingen demonstranter har fået lov til at komme inden for synsvidde af den kinesiske præsident Hu Jintao under hans statsbesøg i Danmark, og det danske politi har gjort sit til at holde demonstranterne på lang afstand.

Det er stærkt kritisabelt i et demokratisk land som Danmark, mener Amnesty International.

»Det her viser, at forsamlings- og ytringsfriheden i Danmark ikke er så fri, som vi går og tror. Det er helt ude af proportioner, at politiet forsøger at begrænse fredelige demonstrationer«, siger Amnestys danske pressechef Ole Hoff-Lund.

Parkerede foran demonstranter Siden den kinesiske præsident ankom til landet i torsdags har der været en række eksempler på, at politiet har al for meget magt, mener Amnesty.

Københavns Politi valgte i går at forhindre demonstranter i at bevæge sig frem mod den rute, hvor Hus kortege skulle køre. De parkerede deres biler foran demonstranterne, så den kinesiske delegation ikke kunne se demonstrationen.

En gruppe fra den nyreligiøse gruppe Falun Gong demonstrerede i går ved Christiansborg. De blev angiveligt bedt om at slukke deres musik, så præsidenten ikke kunne høre den, da han kørte forbi.

På Langelinie blev journalisten Janus Østergaard fra Ekstra Bladet anholdt for at ville sætte en kritisk plakat op ved Den Lille Havfrue.

Luna Pedersen fra Det Tibetanske Samfund i Danmark, var i går taget til Langelinie for protestere mod Hu Jintao g hans regering, da den kinesiske delegation sejlede forbi på kongeskibet Dannebrog.

Da hun tog sit tibetanske flag frem, løb flere af de tilstedeværende kinesere ind foran hende for at spærre udsynet til præsidenten. Kort efter blev hun hevet til side af en kvindelig, dansk politibetjent. Ifølge Luna Pedersen fordi politibetjenten sigtede hende for mulig narkobesiddelse.

Den sigtelse gør det nemlig lovligt for politiet at kropsvisitere hende.

»Hvis det er foregået på den måde, som medierne har beskrevet, så ser det meget problematisk ud. Det er et meget voldsomt indgreb i forsamlingsfrihed«, siger Ole Hoff-Lund.

Paradoksal opførsel

Ole Hoff-Lund kalder politiets håndtering en trussel mod ytrings- og forsamlingsfriheden, som er alle danskeres ret.

»Det er altid værd at diskutere, om politiet går for vidt i deres beføjelser, og vi vil nu tage kontakt til dem for at høre, hvad der er foregået«, siger han og tilføjer:

»Det er paradoksalt, at sådanne tilfælde finder sted i Danmark, når det præcis er det, som vi har kritiseret Kina for. Politiets behandling er et alvorligt skræmmemiddel mod folks lyst til at deltage i fredelige demonstrationer. Der er jo ingen, der ønsker at sidde i detentionen i fem timer bare for at hænge nogle kritiske plakater op«.

LÆS OGSÅ

Den kinesiske præsident afslutter sit statsbesøg i dag og rejser videre til Mexico for at deltage i G20-topmødet i Los Cabos.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden