Nye asylcentre åbner på stribe

Danmark har problemer med at få afviste asylansøgere tilbage til hjemlandet. Det fører til flere asylcentre.

Danmark

Rundt om i Danmark skyder det ene asylcenter efter det andet op i disse måneder.

Det skyldes ikke, at flere søger asyl, men at afviste ikke rejser frivilligt, og at det er svært eller umuligt at tvangsudsende til de store flygtningelande Afghanistan, Iran og Syrien. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I løbet af årets første måneder er antallet af personer i asylsystemet derfor steget med cirka 100 om måneden fra godt 4200 til 4800.

Det er langt mere, end det eksisterende asylsystem kan bære. Derfor planlægges nye centre i blandt andet Ringsted, Hillerød og på Lolland, mens der allerede er skaffet ekstra pladser i blandt andet Auderød.

»Asylsystemet er presset, men situationen er under kontrol«, siger kontorchef Thomas Mortensen fra Udlændingestyrelsen til Jyllands-Posten.

Kommunerne reagerer på protester

Som situationen er nu, vil der fremover være behov for 90-100 nye pladser hver måned. Vælger man de samme løsninger som hidtil, svarer det til et eller to nye centre om måneden, og de nye centre møder i stigende grad modstand fra naboer.

»Det er en kedelig tendens, og den er tiltagende. Kommunerne reagerer ofte på protesterne, selv om det kun er en lille gruppe naboer, der står bag«, siger Anne la Cour Vågen, asylchef i Røde Kors.

Justitsminister Morten Bødskov (S) fortæller til Jyllands-Posten, at regeringen har nedsat en specialgruppe, som skal undersøge, hvordan man får flere afviste til at rejse hjem.

FACEBOOK

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce