Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Limbo. mange asylansøgere sidder i årevis på asylcentre. Nu får nogle af dem mulighed for at komme ud i den virkelige verden. Arkivbillede fra Sandholm.
Foto: THOMAS BORBERG

Limbo. mange asylansøgere sidder i årevis på asylcentre. Nu får nogle af dem mulighed for at komme ud i den virkelige verden. Arkivbillede fra Sandholm.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny udlændingeaftale kan få syrerne ud af asylcentrene

Aftalen skal sikre, at asylansøgere kan bo og arbejde udenfor lejrene efter seks måneder.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syrerne kan få lov til at bo og arbejde uden for asylcentrene, hvorimod iranerne sandsynligvis må forblive i lejrene.

Det bliver blandt konsekvenserne, hvis anbefalingerne til regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance fra et tværministerielt embedsmandsudvalg, bliver til lov, erfarer politiken.dk fra en central kilde.

Cirka ved månedens udgang afleverer embedsmændene deres godt 200 sider lange rapport, hvorefter en aftale skal forhandles færdigt på plads af politikerne.

Krumtappen i forhandlingerne forventes at blive, om ordningen med at lade asylansøgere flytte uden for lejrene efter seks måneder, udelukkende skal gælde asylanter, som frivilligt medvirker til deres egen hjemsendelse.

LÆS OGSÅ

'Samarbejdende' asylansøgere får budet
Og det bliver faktisk betingelsen i embedsmændenes forslag, som allerede har været forbi regeringen, men er sendt tilbage, fordi politikerne vil have belyst yderligere spørgsmål, erfarer politiken.dk.

Dermed bliver forhandlingsudgangspunktet i tråd med formuleringen i regeringsgrundlaget.

»Asylansøgere, der ikke kan vende hjem, og som har samarbejdet om hjemsendelsesforanstaltningerne, samt asylansøgere, der får deres sag behandlet, (skal, red.) kunne arbejde og bo uden for centrene efter ½ år«, skrev regeringen blandt løfterne i oktober sidste år.

BAGGRUNDLæs embedsmandsudvalgets kommissorium ( eksternt link, pdf)

Til gengæld er det en stramning, i forhold til hvordan den nye ordning blev fremlagt under valgkampen, ligesom samarbejde om hjemsendelse heller ikke var et krav i en efterfølgende aftale med Enhedslisten og Liberal Alliance.

Hvornår starter det halve år?
Embedsmændene foreslår i deres anbefalinger, at asylanter, hvis asylansøgning trækker ud over et halvt år, skal have tilbud om at bo og arbejde uden for centrene.

For øjeblikket er alene Flygtningenævnets gennemsnitlige behandlingstid 8-9 måneder.

Det er ikke umiddelbart til at skaffe tal på, hvor mange asylansøgere, som har ventet i over seks måneder på en afgørelse, og dermed vil få tilbuddet.

Samtidig er embedsmandsudvalget ifølge politiken.dk's oplysninger endnu ikke blevet enige om hvornår de seks måneder starter - er det ved første kontakt med de danske myndigheder, eller fra asylansøgerens sag reelt går i gang?

Kun 16 procent af asylansøgerne samarbejder
Derudover vil afviste asylansøgere, som har samarbejdet med myndighederne om at få belyst deres sag samt har lovet at deltage frivilligt i deres hjemsendelse, få tilbuddet.

Ifølge de seneste tal fra politiet, var det i december 2011, 157 ud af 964 afviste asylansøgere som medvirkede til udsendelse - godt 16 procent.

Siden er antallet af afviste asylansøgere i udsendelseposition steget til 1280.

Politiet vurderer dog, at andelen som medvirker ved deres hjemsendelse fortsat er den samme som i december.

Syrere får tilbudet, så længe der er udsendelsesstop
Embedsmændene foreslår også dispensationsmuligheder for asylansøgere, der ikke samarbejder, som blandt andet kan betyde forskellen på syrernes og iranernes muligheder.

Politiken.dk erfarer, at asylansøgere fra lande hvor der er udsendelsesstop, deriblandt Syrien, ligesom andre asylansøgere kan bo og arbejde uden for centrene, hvis deres sagsbehandling trækker ud over seks måneder.

Men til forskel fra de øvrige kan de blive boende uden for centrene, så længe der er udsendelsesstop, også selv om de trækker deres tilsagn om at samarbejde tilbage.

Tilsvarende kan afviste asylansøgere sandsynligvis ret risikofrit give tilsagn om at samarbejde. De vil blive ladt i fred, indtil udsendelsesstoppet eventuelt bliver ophævet, også hvis de fortryder tilsagnet.

Først når Flygtningenævnet ophæver udsendelsesstoppet, vil goderne blive inddraget igen, med mindre asylansøgeren igen samarbejder om hjemsendelsen.

Cirka 120 afviste syrere sidder lige nu og venter uden at kunne tvangshjemsendes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Iranere må blive i asylcentrene
Det er uklart om andre nationaliteter også vil kunne få dispensation ud fra samme argumentation.

Afviste iranske asylansøgere vil næppe få tilbudt et liv uden for murene, fordi Danmark ifølge Flygtningenævnet godt kan udvise til Iran.

I stedet er forhindringen for hjemsendelsen af afviste iranere, at Iran ikke vil tage imod iranske statsborgere, som ikke frivilligt tager tilbage til landet.

Dermed falder de i kategorien af ikke-samarbejdende asylansøgere.

Cirka 160 iranere var ved udgangen af maj i udsendelsesposition, ifølge politiet.

Børnefamilier kan også få dispensation
I embedsmændenes anbefalinger åbnes også muligheden for at dispensere for asylansøgende børnefamilier, som ikke samarbejder om udsendelse, erfarer politiken.dk.

I rapporten nævnes, at der kan være helt særlige tilfælde, hvor væsentlige hensyn kan begrunde, at man får adgang til bolig uden for asylcentrene, deriblandt væsentlige hensyn til børn.

Umiddelbart står det ikke klart, hvilke forhold som specifikt skal gøre sig gældende.

Der findes allerede en ordning, som kom i stand efter folketingsvalget i 2007 i kølvandet på diskussionen om asylansøgeres børn, som bliver psykisk syge under opholdet.

Det er uklart om aftalen mellem regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance skal erstatte den ordning, eller supplere den.

27 børn er født og opvokset i et asylcenter

I slutningen af 2011 befandt der sig 4.500 asylansøgere i Danmark, og den gennemsnitlige opholdstid i asylcentrene var omkring 500 dage.

Ifølge tal fra lige omkring årsskiftet har 258 afviste asylansøgere ventet i asylcentre i over 3 år. Heraf har 68 ventet i over 10 år. 12 personer har ventet i over 15 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tallene inkluderer også mindreårige. Ifølge organisationen Refugees Welcome er 27 børn født og opvokset i asylcentrene.

BAGGRUND Læs rapporten 'Asylcenter Limbo' ( eksternt link)

Ifølge forskningen udvikler især børn psykiske problemer efter kort tid på asylcenter.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden