Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overdosering. 88 psykiatriske patienter er blevet behandlet med midlet Midazolam i doser, der overskred det anbefalede.
Foto: Thomas Borberg

Overdosering. 88 psykiatriske patienter er blevet behandlet med midlet Midazolam i doser, der overskred det anbefalede.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

16 psykiatriske patienter fik firedobbelt bedøvelse

»Patientsikkerheden har været sat på spil«, skriver psykiatridirektør i informationsbrev til patienter, pårørende og ansatte.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I årets første fem måneder er 88 psykiatriske patienter blevet behandlet med det beroligende middel Midazolam i doser, der klart har overskredet de maksimale, og det er sket, uden at lægerne har haft en vejledning for, hvordan lægemidlet skulle bruges.

16 af patienterne har fået det beroligende middel, der får patienterne til at synke sammen og falde i søvn, i doser, der var mindst fire gange de normale maksimale doser.


Alarmerende tal
Det fremgår af en række nye data for medicineringen af patienter i Region Hovedstaden, som er blevet præsenteret for psykiatriudvalget i Region Hovedstaden.

»Det er dybt alarmerende«, siger udvalgets formand, Arly Eskildsen (SF).

Det har, siden Politiken begyndte at skrive om sagen 13. juni, været kendt, at lægerne på Psykiatrisk Center Glostrup har anvendt det beroligende middel til stærkt opkørte psykiatriske patienter.

Men det er nyt, at det også har været brugt i større omfang på Psykiatrisk Center Amager, hvor 23 patienter er blevet behandlet med det, og på Psykiatrisk Center Nordsjælland, hvor det er givet til 16 patienter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Overdosering kræver vejledning Tallene blev præsenteret af Martin Lund, der er direktør i Region Hovedstadens Psykiatri. »Midazolam er taget i brug på flere centre uden en nedskreven vejledning for anvendelsen. Dette illustrerer behovet for, at den fælles vejledning snarest muligt udgives«, sagde Martin Lund i sin præsentation. Psykiatridirektøren forklarer, at lægerne godt må bruge et lægemiddel, der ikke er vejledning for, men så skal de holde sig til anbefalingerne fra medicinalfirmaet og til internationale studier. »Begynder man at bruge det mere systematisk og omfattende, skal der være en vejledning«, siger Martin Lund. Det fremgår af produktresumeet for Midazolam, at totaldosis normalt bør være mellem 3,5 og 7 milligram, men at det normalt »ikke er nødvendigt med en totaldosis på over 5 mg«. Psykiatridirektionens nye tal viser, at 16 patienter på centrene i Glostrup, på Amager og i Nordsjælland fik en dosis på minimum 30 mg. »Det lyder voldsomt, og vi har reageret ved at stoppe for brugen af midlet. Nu kigger vi på det og får lavet en vejledning, så vi får fast grund under fødderne«, siger Martin Lund. Meget rolige patienter Psykiatriudvalgets formand, Arly Eskildsen, betegner medicindoserne til de 16 patienter som »helt vild«. »Man må gå ud fra, at de patienter har været meget rolige. De har jo været totalt bedøvede«, siger han. »Man kan så frygte, at nogle af dem har været i livsfare, men det ved vi ikke«. Embedslægerne i Hovedstaden undersøger i øjeblikket flere sager, hvor patienter er blevet bevidstløse efter at have fået store doser Midazolam. Psykiatridirektør Martin Lund kan ikke i dag svare på, hvor mange patienter der er blevet overført til somatiske afdelinger, men det er noget af det, embedslægerne har bedt om tal for. Region Hovedstadens psykiatri udsendte sidst på eftermiddagen i går et særnummer PsykiatriNyt med information til medarbejdere, patienter og pårørende. Her gør Martin Lund status over sagen og beklager det skete: »I denne sag har patientsikkerheden været sat på spil. Det kan vi ikke leve med«, skriver Martin Lund. Tre problemstillinger

Martin Lund opregner »tre kritiske problemstillinger« i sagen: For det første en »uacceptabel medicindosering ved akutbehandling af patienter«. For det andet »samarbejdsvanskeligheder og uenighed blandt ledere og medarbejdere på Psykiatrisk Center Glostrup«. Og for det tredje »psykiatridirektionens håndtering af sagen«. Overmedicineringen er ikke kun sket i Glostrup. Direktionen har foretaget en undersøgelse, der viser, at hver tredje patient – 335 ud af 1.015 – der blev behandlet på de psykiatriske centre i hovedstaden fra 1. januar til 15. marts i år, fik doser af det antipsykotiske lægemiddel Zyprexa, som oversteg vejledningens. »Den praksis, der har været i medicinering af akutte psykotiske patienter er uacceptabel: Brugen af doser ud over de rekommanderede må ikke blive til sædvanlig praksis. Opleves det, at brugen af højere doser er generel, skal det drøftes i de faglige fora og afprøves i kontrollerede forsøg«, skriver Martin Lund.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden