Overtagelse. Fonden Fristaden Christiania overtager i dag ejendomsretten til hovedparten af de bygninger, der er på Christiania.
Foto: Finn Frandsen

Overtagelse. Fonden Fristaden Christiania overtager i dag ejendomsretten til hovedparten af de bygninger, der er på Christiania.

Danmark

Christianitter afleverer millioner og får nøglerne

Beboerne på Christiania fejrer i dag i den Grå Hal deres nye status som boligejere.

Danmark

I dag klokken 18 overtager den omstridte fristad Christiania ejendomsretten til hovedparten af fristadens bygninger.

Det sker efter en 41-årig lang kamp med den danske stat om, hvem der ejer og har retten til det naturskønneområde i København, som en gruppe hippier besatte tilbage i 1971.

Det sker ved en fest i den Grå Hal, hvor Fonden Fristaden Christiania vil aflevere 52 millioner kroner til statens repræsentant, klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R). Det er første del af betalingen af 85,4 millioner kroner, som staten og christianitterne blev enige om, var salgsprisen.

Herudover skal fristaden betale godt 5 millioner kroner i leje om året.

LÆS OGSÅ

»Vi har lavet en aftale om et kreditforeningslån med Realkredit Danmark på 55 millioner kroner med statsgaranti. Efter 40 års usikkerhed på Christiania og over 20 regeringers manglende mulighed for at lave en aftale senere, er vi nu endelig lykkedes med at få en på plads«, har bestyrelsesmedlem i Fonden og advokat Knud Folschack tildligere udtalt til Ritzau.

Fremover vil der være et såkaldt folkeeje af de omkring 450 boliger, som ligger rundt omkring på Christianias 32 hektar store område.

Fest I skyggen af debat
Dagens overdragelsesfest sker i skyggen af en massiv diskussion om fristaden og dens massive problemer med kriminalitet - hashsalg og vold - som blussede op, efter Folketingets retsudvalg for nyligt besøgte Christiania.

I anledning af besøget var det berømte Pusher Street, hvor der foregår åbenlys hashhandel, ryddet, men tv-stationen TV 2 afslørede, at der ikke gik lang tid, efter politikerne var væk, før hashhandlen var i fuldt flor igen.

TV 2 forsøgte i dagene efter retsudvalgets besøg at dokumentere den omfattende kriminalitet, indtil en af stationens journalister blev overfaldet af en række personer på Christiania.

»De drenge, der sælger hashen, kender slet ikke til Christiania og tanken bag det her sted. Tanken om at være fælles, deler de jo ikke, så det kan være svært at leve sammen«, siger christianitten Anita van Wenke i dagens Politiken.

Taler og musik

Men det vil christiantterne i dag forsøge at sætte til side med en fest, der er startet klokken 12 i den Grå Hal.

LÆS OGSÅ

Dagens vigtigste punkt er den officielle overdragelse mellem Martin Lidegaard og bestyrelsen i Fonden Fristaden Christiania.

»Jeg vil gerne sige tillykke til Christiania. Aftalen om, at Fonden Fristaden Christiania bliver ejere og lejere, afslutter 40 års konflikt mellem staten og Christiania. Nu kan fonden tage hul på et nyt kapitel i Christianias historie. Jeg har tillid til, at fonden vil tage ansvaret alvorligt og løfte den store opgave, det er at sikre en positiv udvikling på Christiania«, siger klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard i en pressemeddelelse forud for dagens overdragelse.

Her følger programmet for festen, der skal markere overtagelsen.

  • 12.00 åbner den Grå Hal
  • 12.30 spiller Kleio klassisk guitar
  • 13.00 holder Britta Lillesøe en tale
  • 13.30 synger det dansk-bulgarske kvindekor Usmifka
  • 14.00 bliver der holdt en kunstauktion
  • 16.00 spiller Michala Petri på fløjte
  • 18.00 overdrages ejendomsretten officielt med deltagelse af nuværende og tidligere politikere og medlemmer af fonden.
  • 19.05 finale med Michala Petri og Jakuo Sambledon, som spiller en blanding mellem klassisk og rock.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce