Overdragelse. I dag overdrog Fonden Fristaden Christiania en check til klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R), der repræsenterer staten, som til gengæld overdrager dele af Christiania til Christianitterne.
Foto: JACOB EHRBAHN

Overdragelse. I dag overdrog Fonden Fristaden Christiania en check til klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R), der repræsenterer staten, som til gengæld overdrager dele af Christiania til Christianitterne.

Danmark

Fondsformand: Nu er 40 års konflikter med staten slut

Blandede reaktioner hos christianitterne til deres nye status som boligejere.

Danmark

»I kan ikke slå os ihjel, vi en del af jer selv«, sådan lyder en strofe i Christianias slagsang, som første gang blev sunget i 1975, kun fire år efter unge mennesker i september 1971 besatte et ubenyttet militærområde i København.

Og netop den strofe klinger en anelse profetisk netop i dag, hvor den danske stat officielt overdrager ansvaret for en del af Christiania til Fonden Fristaden Christiania.

LÆS ARTIKEL

Det blev fejret med manér, da christianitterne tog imod statens repræsentant, klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) til en officiel overdragelsesfest i den Grå Hal.

Der blev drukket champagne og spist kransekage, mens Anne Marie Helger talte og overrakte en kæmpecheck til Martin Lidegaard, hvilket fik de fremmødte christianitter til at klappe.

»Nu er vi kommet til et historisk øjeblik. Det er slut med 40 års konfliktfyldt forhold til staten. Vi besegler en aftale - vi ønsker ikke at være boligejere. Vi vil gerne have et fællesskab, men det her kan være med til at afslutte debatten om, hvorvidt vi har ret til at være her«, sagde Joram Suszkewic, formand for Fonden Fristaden Christiania.

Blandede reaktioner
En del af beboerne på Christiania var trukket i det farverige tøj og havde bevæget sig over i den Grå Hal for at fejre den historiske overdragelse.

Bag scenen stod en af de såkaldte »indsamlingsbøsser« - en aktivist fra Bøssehuset - som iført en rød kjole svingede et flag med Christianias tre gule prikker.

Men der var blandede reaktioner til overtagelsen hos de christianitter, der deltog i overdragelsen, men stemningen var afslappet.

»Nu må vi se. hvad det hele bringer. Jeg har været nej-siger fra starten, men hvis der er et flertal, så må man være indstillet på at følge det. Vi kan først se resultatet om fem til ti år«, sagde en af de fremmødte christiantter, som kaldte sig selv for Tjald, til politiken.dk.

Salgspris på 85 millioner kroner

Dagens festligheder kommer efter årelange forhandlinger og retssager om, hvem der har retten til Christiania.

Men 22. juni 2011 indgik staten og christianitterne en aftale, der betyder, at beboerne på Christiania gennem Fonden Fristaden Christiania køber en del af Christiania og lejer andre dele.

LÆS OGSÅ

Aftalen betyder, at fonden skal betale et engangsbeløb på 85,4 millioner kroner til staten og en årlig leje på 5,3 millioner kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce