Våbensmugling. Danmarks forhold til en af Asiens største økonomier er bundfrossen på grund af sagen om Niels Holck.
Foto: DRESLING JENS

Våbensmugling. Danmarks forhold til en af Asiens største økonomier er bundfrossen på grund af sagen om Niels Holck.

Danmark

Vrede indere opruster: Vil ikke længere møde danskere

Danmark er lagt på is, efter at landsretten afviste at udlevere dansk våbensmugler.

Danmark

Indien vil ikke længere mødes eller have kontakt med danske myndighedspersoner og diplomater.

Det fremgår ifølge indiske medier af et cirkulære fra det indiske udenrigsministerium, hvor topembedsmænd bliver instrueret om at de ikke længere må mødes eller have relationer med repræsentanter for de danske myndigheder.

Dermed er temperaturen på det i forvejen bundfrosne forhold mellem Danmark og Indien sænket endnu nogle grader som følge af sagen om våbensmugleren Niels Holck, som Danmark ikke vil udlevere.

Men det danske retsystem har talt, og dermed er der ikke meget at stille op, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF), som selv har tilbudt at tage til Indien for at klinke skårene.

»Jeg har selv tilbudt at tage til Indien, ligesom vi har tilbudt en juridisk ekspertgruppe, for at forklare de nærmere omstændigheder og de danske regler. Der er desværre ikke meget andet at gøre. Vi arbejder på at få normaliseret relationerne til Indien«, siger Villy Søvndal i en skriftlig kommentar til politiken.dk.

Alle gode gange tre I august sidste år informerede det indiske finansministerium den danske ambassadør i Indien om, at samarbejdet med Danmark var fastfrosset, og at al kontakt skulle ske via udenrigsministerierne.

I februar sidste år fik den diplomatiske skrue endnu et vrid, da Indiens præsident droppede et besøg i Danmark og det stod klart, at dansk erhversliv var lagt på is.

Og nu er boykotten også nået til det indiske udenrigsministerium.

»Det er imod alle civiliserede normer at beskytte en terrorist. Selv om Danmark har skrevet under på mange FN-konventioner, nægter Danmark at handle mod den hovedmistænkte i Purulia-våbennedkastningen. Det er at beskytte en terrorist. Det lugter af racisme«, siger en anonym indisk topembedsmand til Times of India.

Kastede våben ned i Vestbengalen
Indernes vrede skyldes, at det er mislykkedes at få udleveret Niels Holck, der i 1995 stod bag nedkastning af våben til en oprørsgruppe i den indiske delstat Vestbengalen.

Udleveringen af Niels Holck blev underkendt både i byretten og landsretten, da dommerne vurderede at Niels Holck, som i Indien kendes under dæknavnet Kim Davy, risikerede at blive tortureret i et indisk fængsel.

Den danske anklagemyndighed har vurderet, at det trods kraftigt pres fra inderne er udsigtsløst at forsøge at få sagen for Højesteret, og det frustrerer i Indien, som nu ikke længere vil mødes med danske diplomater.

»Vi må se, hvad vi ellers kan gøre for nedskalere de diplomatiske forbindelser med Danmark«, siger en anonym embedsmand til Times of India.

Ifølge Hindustan Times kan yderligere skridt blandt andet være en mere restriktiv tilgang, når det gælder udstedelsen af visaer til danske statsborgere

Søvndal: Sagen har skadet vores relationer

Udenrigsminister Villy Søvndal kan godt forstå frustrationen og erkender, at forholdet Danmark og Indien imellem har lidt skade.

»Jeg anerkender, at denne sag er meget følsom for Indien, og at den har skadet vores relationer. Opgaven er nu at få lagt den bag os og få genoprettet de gode relationer, der ellers har kendetegnet Indiens og Danmarks forhold«, siger Villy Søvndal.

»Vi ønsker naturligvis at have et tæt forhold til Indien«, siger han.

Villy Søvndal afviser dog, at der er meget mere, den danske regering kan stille op.

LÆS OGSÅ

»Den danske regering kan ikke omgøre Rigsadvokatens afgørelse fra juli måned i 2011 om ikke at retsforfølge Niels Holck yderligere. Alle muligheder har været afsøgt«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce