Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omskæring Forfatteren Bente Dalsbæk har givet sin søn lov til selv at bestemme, om han vil omskæres.
Foto: BO SVANE

Omskæring Forfatteren Bente Dalsbæk har givet sin søn lov til selv at bestemme, om han vil omskæres.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatter om omskæring: Danskerne er hyklere

Bente Dalsbæk fravalgte at omskære sin søn og mener, at børn selv skal bestemme.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er dobbeltmoralske og hykleriske, når vi gør omskæring til et spørgsmål om religiøs og kulturel identitet.

Der mener forfatter og journalist Bente Dalsbæk, som står bag debatbogen 'Med eller uden skræl' om omskæringer, og som selv har fravalgt omskæring af sin egen søn.

LÆS OGSÅ

Hun kan ikke se, hvorfor det kan være lovligt at skære et stykke af børns forhud af religiøse årsager, når man for eksempel ikke må give dem religiøse tatoveringer.

»Vi er dobbeltmoralske og hykleriske. Hvis jeg var egyptisk kopter, så ville jeg måske gerne have, at mit barn fik en tatovering af et kors på håndleddet«, siger Bente Dalsbæk og fortsætter:

»Men så ville jeg få et nej, for så skal han være 18 år. Men så kan jeg gå over til lægen over for og få skåret et stykke af hans tissemand i stedet for«.

Det handler om børns ret I stedet vil Bente Dalsbæk have drejet debatten over på et spørgsmål om barnets ret til at bestemme over sin egen krop.

»Det interessante er, hvor barnets kropslige integritet i dag står i forhold til forældrenes rettigheder. Men vi bliver berøringsangst, fordi det handler om religion«, siger hun.

Du kommer ikke langt ved at gå rundt i Mellemøsten og vise din diller frem

Bente Dalsbæks egen søn, som hun har fået med tidligere folketingspolitiker Naser Khader, har selv fået lov til at bestemme, om han vil omskæres. Og det valg mener hun, at alle børn bør få.

»Spørgsmålet er, om vi skal snitte i vores børn for at vise vores egen tro, eller om vi skal give dem en religion, som de selv kan vælge til«, siger Bente Dalsbæk.

Kvindelige omskæringer
Derfor går hun også ind for et forbud. Og hvis politikerne ikke vil udstede et forbud mod at omskære drenge, mener Bente Dalsbæk ikke, at der er nogen grund til at forbyde omskæring af piger.

»I de lande, hvor man omskærer piger, er der jo ingen, der åbent siger, at det for at styre deres lyster. De siger, at det er religiøst eller kulturelt betonet«, siger Bente Dalsbæk.

Hun påpeger samtidig, at man ved den hyppigst forekommende af de tre former for kvindelige omskæringer faktisk fjerner mindre hud, end man gør på drenge.

Ikke mange traditioner

I sit arbejde med sin bog fandt Bente Dalsbæk også ud af, at mange muslimer og jøder fokuserer meget på selve omskæringen, men ikke går så meget op i at forklare barnet om deres kultur eller lære dem arabisk senere hen.

»De lærer dem ikke arabisk, og de fortæller dem ikke om Muhammed, men snittet skal være der. I stedet skal de tænke på sig selv, og hvad de gerne vil videregive til deres barn. Jeg synes, man skal være bevidst om vores værdi som kulturel og religiøs rollemodel for vores børn, og hvilke kulturel nytterværdi vi videregiver«.

»Du kommer ikke langt ved at gå rundt i Mellemøsten og vise din diller frem. Du kommer langt ved at kunne sproget og kende kulturen«, siger Bente Dalsbæk.

SE OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden