Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Hans Christian Jacobsen
Foto: Hans Christian Jacobsen

Identitet. Hvis Niddal El-Jabir får en søn, skal han omskæres - som alle mænd i familien er det. Det skaber identitet mellem far og søn, mener han.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

28-årige Niddal: Kan du forestille dig at få skåret din tap af som 15-årig?

Niddal El-Jabri vil få sin søn omskåret i Sverige, hvis et forbud indføres i Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Godt nok er Niddal El-Jabri ikke blevet far endnu. Men det bliver han snart med sin kommende kone, Natasha, er han sikker på. Allerede på deres første date for et halvt år siden snakkede de om både børn og omskæring.

»Den date var simpelthen så syret. Vi var enige om alt helt ned til lykketallet ni. Det var, som om vi var skabt for hinanden«, fortæller 28-årige Niddal El-Jabri.

»Jeg ved ikke, hvordan vi kom ind på det. Men vi snakkede om, at fik vi en dreng, så skulle han selvfølgelig omskæres som mig, min far, farfar og brødre«.

Muslimer skal være omskåret Omskæring er vigtig for Niddal El-Jabri, forklarer han på en café i Aarhus. En ting er religionen.

»Vi vasker os altid inden bøn, for man skal være ren for at få et budskab igennem. Er man ikke ren, tæller bønnen ikke. Så er man muslim og beder, så skal man være omskåret. Det er det valg, jeg tager for mit barn. Jeg vil ikke fratage ham muligheden for at kunne bede som alle andre«.

Hvorfor lader du ham ikke bare selv tage beslutningen, når han er gammel nok?

»Kan du forestille dig at få skåret din tap af som 15-årig? Vi hjælper ham med beslutningen. Den er vores ret som forældre«.

En kæmpe identitetsdetalje
En anden ting for Niddal El-Jabri handler om »den gensidige identitet mellem far og søn«.

»Er min søn ikke omskåret, træder vi ud af et mønster, og det er jeg på ingen måde klar til. Havde jeg haft min forhud, ville jeg ikke have været i balance med min familie og det, som jeg kommer fra«.

Debatten om omskæring kører på fuldt blus disse dage. Blandt andet stod den kendte forfatter og journalist Kjeld Koplev frem og sagde, at omskæring er tortur og lemlæstelse. Som omskåret jøde havde han i folkeskolen følt sig anderledes og udenfor og forstod ikke, hvorfor hans forældre havde påført ham den smerte.

»Jeg er også vokset op i et dansk miljø, hvor alle mine kammerater var danske. Forskellen mellem mig og dem var altid, at den der lille tap ude på spidsen manglede. En kæmpe identitetsdetalje, men ikke som noget skidt. Derimod var det en understregning af, hvem jeg var«.

Parat til at tage til Sverige
Niddal El-Jabri tror ikke, at Kjeld Koplevs oplevelser deles af særlig mange. Af samme grund har han svært ved, at den slags bliver brugt som argument for et eventuelt forbud mod omskæring.

»Omskæring har intet at gøre med mishandling og tortur. Nærmest halvdelen af verdens mænd er omskårede, og betragtes det som mishandling, så er hele verden jo ude på et sidespor. Forbud hjælper ikke situationen. Tværtimod risikerer man, at der kommer illegale læger doktorer på sorte hjemmebesøg mod 500 kroner i lappen«.

Selv har han planer om at få det gjort på privathospitalet Hamlet. Skulle der komme et forbud, tager han til Sverige.

Har ikke hørt om problemer

En ny dansk undersøgelse viser, at mænd uden forhud har sværere ved at få orgasme end ikkeomskårede mænd. Undersøgelsen viser også, at kvinder har mellem fire og otte gange større risiko for smerter ved samleje, hvis deres partner er omskåret. Det giver Niddal El-Jabri ikke meget for.

»Jeg har aldrig hørt om nogen, der har problemer. Nogle snakker om, at man holder længere i sengen, men er det et problem? Jeg har meget svært ved at forestille mig, at problemet er særlig stort«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden