planløst. De fleste pædagoger møder bare ind på stuen og planlægger derfra. Kun hver ottende institution planlægger deres arbejde, lyder kritikken fra ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

planløst. De fleste pædagoger møder bare ind på stuen og planlægger derfra. Kun hver ottende institution planlægger deres arbejde, lyder kritikken fra ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen.

Danmark

Forsker: »Gør op med fri-hash-og-gratis-kakaomælk-pædagogikken«

I kun hver ottende vuggestue planlægger man arbejdet, hævder dansk forsker.

Danmark

Mange børn i de danske vuggestuer går rundt som sanseløse »pingviner«, og manglen på voksenkontakt er så udtalt, at den hæmmer udviklingen af børnenes hjerner.

Sådan lyder det fra ph.d.-stipendiat Ole Henrik Hansen fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) ved Aarhus Universitet. Han har gennem videooptagelser og godt 8.000 observationer fordelt på 26 børn i ni vuggestuer i Storkøbenhavn samt spørgeskemaer til 40.000 pædagoger i hele landet undersøgt, hvordan det egentlig står til i vuggestuerne herhjemme.

Og det er ikke et opløftende billede, Ole Henrik Hansen kan levere af forholdene.

»Det er kun hver ottende institution, der planlægger deres arbejde. De fleste pædagoger møder ind om morgenen, sætter sig i en rundkreds og planlægger derfra. Forestil dig, hvis det samme var tilfældet i din barns skole. Det ville jo være helt uhyrligt«, siger Ole Henrik Hansen til politiken.dk.

Alt er tilladt i vuggestuerne
Forskeren stryger bestemt ikke de danske pædagoger med hårene.

Gennem flere år har han undersøgt - og kritiseret - forholdene i de danske vuggestuer. Ifølge Ole Henrik Hansen er problemet, at vores børn oplever en »fri-hash-og-gratis-kakaomælk-pædagogik« ude i institutionerne.

»Alt er tilladt i vuggestuerne. En uuddannet medarbejder kan komme ind og blive lyttet til på et personalemøde - og blive taget alvorligt. Samtidig har vi verdensrekord i tidligt at anbringe vores børn i vuggestuer. Men vi bør reflektere over, om man i instutionerne gør det på den rigtige måde«, siger Ole Henrik Hansen

Han mener ligefrem, at mange af de danske vuggestuer burde lukke, fordi niveauet hos pædagogerne er så lavt.

»Vi har den holdning til pædagogik i Danmark, at børnene selv skal udforske tingene. Det er også fint nok for de konstruktive, stærke børn. Men for de stille børn, og dem der kravler rundt i gardinerne, er det uheldigt. Og det betyder, at vi mange år efter, de har gået i vuggestuerne, må bruge enormt mange penge på at inkludere børnene«, siger forskeren.

Fri leg eller organiseret pædagogik?
Ole Henrik Hansens mål er, at vi gør op med de uengagerede pædagoger, som ifølge ham kan findes i stort antal i institutioner landet over.

Men også, at vi i kommunalt og nationalt regi gør op med det, han kalder »hippie-pædagogikken«.

»Vi bliver nødt til at planlægge pædagogernes tid bedre og skabe forhold med mindre børnegrupper, så pædagogerne får bedre mulighed for at følge børnene. Samtidig er der brug for en ledelse i institutionerne, der kan adskille det faglige fra det personlige. Det er et problem, hvis lederen ikke kan se, om børnene trives og derefter placere fejlen«, siger Ole Henrik Hansen til politiken.dk.

'Barnet i centrum'
Det eneste opløftende i forhold til problematikken, ifølge forskeren fra Aarhus Universitet, er, at der rent faktisk er vilje til at gøre noget. Og at man, også politisk, er i fuld gang med at kigge på, om fri leg eller organiseret pædagogik er vejen frem.

Han er netop nu i færd med endnu et forskningsprojekt sammen med 20 kommuner, der går under navnet 'Barnet i centrum'.

Samtidig sidder han med i en task-force-gruppe nedsat af Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

»Vi kommer snart med nogle anbefalinger. Og jeg håber virkelig, at Christine Antorini forstår, hvad der sker på området. Heldigvis kan man se, at mange pædagoger er klar på at se fremad i stedet for at kigge bagud. Også selv om jeg siger rigtig mange hårde ting til dem om, hvordan de arbejder«, lyder det fra Ole Henrik Hansen.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce