overvågning. I fremtiden kommer der ikke flere overvågningskameraer op i hovedstaden, lyder meldingen fra Københavns Politi.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

overvågning. I fremtiden kommer der ikke flere overvågningskameraer op i hovedstaden, lyder meldingen fra Københavns Politi.

Danmark

København dropper flere overvågningskameraer

Videoovervågning har ingen effekt, viser erfaringer fra Strøget.

Danmark

Der kommer ikke flere overvågningskameraer op i hovedstaden.

Københavns Politi havde oprindeligt planer om at udvide kameraovervågningen fra de 40, der i øjeblikket filmer danskernes færden på Strøget. Hidtil har meldingen været, at også værtshusgaderne Vestergade og Nørregade skulle overvåges, og i 2010 mente politidirektør Johan Reimann, at der var brug for mobile kameraer på Nørrebro.

Men de planer er nu skrinlagt, oplyser politiinspektør Svend Foldager fra Københavns Politis efterforskningsenhed til Berlingske.

LÆS OGSÅ

»Det er ekstremt omkostningstungt både at få data ind og opbevare dem, og så må vi koldt og kynisk se på udbyttet. Det har ikke nogen præventiv virkning. Vi kan bruge det til opklaring af tilfældige ting, og det er selvfølgelig godt, men det er ikke sådan, at videoovervågningen reelt gør en forskel«, siger Svend Foldager til avisen.

Ingen præventiv effekt

Og den beslutning giver god mening ifølge Peter Lauritsen, leder af Forum for Overvågningsstudier på Aarhus Universitet.

»Man vil ofte gerne hænge overvågning op for den præventive effekt, for at forhindre alvorlig kriminalitet, men fra forskning ved man, at videoovervågning har en meget ringe effekt på den type af kriminalitet. Meget vold bliver begået i affekt eller under påvirkning, og her tænker gerningsmændene ikke rationelt over konsekvensen ved kameraerne«, siger han til Berlingske.

LÆS ARTIKEL

I Borgerrepræsentationen ærgrer socialdemokraten Lars Aslan Rasmussen sig over politiets beslutning.

»Vi ved fra erfaringer fra Glasgow, at massiv tv-overvågning har en præventiv effekt. Det skal stå sammen med andre tiltag, men det virker. Vi vil blive ved med at lægge pres på politiet, for København skal selvfølgelig have overvågning af hensyn til især knivstikkerier og hærværk«, siger han til avisen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce