velkomst. Danmark havde aldrig før haft besøg af en kinesisk præsident, før Hu Jintao besøgte København i juni, hvor han blev modtaget af dronning Margrethe og hendes livgarde.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

velkomst. Danmark havde aldrig før haft besøg af en kinesisk præsident, før Hu Jintao besøgte København i juni, hvor han blev modtaget af dronning Margrethe og hendes livgarde.

Danmark

Seks danskere klager over politiets opførsel ved Kinas præsidents besøg

Københavns Politi er blevet stævnet af seks danskere. De føler sig krænket under fredelige demonstrationer.

Danmark

Seks danskere, der blev tilbageholdt af politiet under den kinesiske præsident Hu Jintaos officielle besøg i Danmark i juni, har stævnet Københavns Politi for magtmisbrug.

Det oplyser formand Anders Højmark Andersen, Støttekomiteen for Tibet.

De mener, at det var ulovligt, da politiet frihedsberøvede dem under deres helt fredelige demonstrationer til støtte for Tibet.

Krim har allerede indleveret en klage De mener også, at politiet overskred sine beføjelser ved at ransage dem og beslaglægge det tibetanske flag, som de stod med under demonstrationerne.

Ud over stævningen har de klaget til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der allerede har fået en klage fra den kriminalpolitiske forening Krim over politiets fremfærd under den kinesiske præsidents besøg.

Også Krim mener, at politiet krænkede demonstranternes menneskerettigheder under præsidentbesøget.

Tilbageholdt flere gange for at stå med flag

En af de seks, der nu har stævnet politiet, blev 15. juni tilbageholdt flere gange for at stå tavst med et tibetansk flag ved Amalienborg og på Langelinie.

Kvinden, der kommer fra Studerende for et Frit Tibet, klager blandt andet over, at en betjent beskyldte hende for at have narko på sig for at få anledning til at kropsvisitere.

En anden kvindelig klager blev med magt skubbet væk fra Christiansborg Slotsplads og fik konfiskeret sit tibetanske flag af betjente.

En mandlig klager blev i Kongens Have omringet af mellem tre og syv betjente, der forhindrede ham i at forlade parken i en time under Hu Jintaos besøg på Rosenborg.

LÆS OGSÅ

Støttekomiteen har lavet en syv-siders redegørelse over de forskellige krænkelser, som også ramte en demonstration, som politiet flyttede fra slotspladsen til Højbro Plads.

»Vi sandsynliggør, at disse krænkelser af vores demonstrations- og ytringsfrihed skyldes regeringens forsøg på at imødekomme kinesiske ønsker om at holde det tibetanske flag og demonstrationer uden for Hu Jintaos synsvidde«, skriver Anders Højmark Andersen i en pressemeddelelse.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce