Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BYDELE. Vollsmose er atter kommet på forsiderne efter voldsomheder under eid-festen mandag aften.
Foto: CARSTEN ANDREASEN

BYDELE. Vollsmose er atter kommet på forsiderne efter voldsomheder under eid-festen mandag aften.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vollsmose-kender: Yderligtgående islamister og bander rekrutterer de unge

Ildsjæl og lokalpolitiker er vrede over optøjer, men deres forklaringer på uroen i Odenses balladebydel er forskellige.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ra Ranunkel har i mange år været en markant - og åbenmundet - ildsjæl i det sociale arbejde i Vollsmose.

Han er vred over, at situationen i det belastede området har udviklet sig til det værre de senere år. Han måtte for et par år siden selv trække sig, da han kritiserede indvandrerunges forfølgelse af 'gammeldanskere' i området.

Senest endte den muslimske eid-højtid med skyderier i Vollsmose og en stor gruppe indvandrerunges bersærkergang på Odense Universitetshospitals skadestue.

LÆS ARTIKEL

Der er to hovedårsager, mener Ranunkel: Socialarbejdet i området benyttes til at sikre partikammerater fra Socialdemokratiet stillinger - og så har boligforeningen koncentreret for mange fra en bestemt etnisk gruppe i den hårdest plagede bebyggelse i Vollsmose, Bøgeparken.

Enighed om, at noget er galt
Han modsiges af det socialdemokratiske byrådsmedlem Mohammed Mansour, der selv bor i Bøgeparken. Mansour er dog enig i, at de kommunalt drevne klubber fylder for meget i den sociale indsats, mens der ikke satses tilstrækkeligt på at udnytte beboernes egne netværk og foreninger.

De er imidlertid enige om, at der er problemer i området.

»Det er mærkeligt at bo i en bydel, hvor dem, der rekrutterer de unge, enten er yderligtgående islamister eller banderne. Det burde være os, der rekrutterede dem«, siger Ranunkel til politiken.dk.

Beboerne greb ind over for ballademagere
Den tidligere folketingskandidat for Enhedslisten Asmaa Abdol-Hamid har selv boet i Vollsmose og deltaget i områdets sociale arbejde.

Hun hæfter sig ved, at beboerne efter balladen mandag har taget afstand fra episoderne.

»Turen er kommet til, at beboerne siger stop. En masse beboere gik på gaden i aftes og skældte drengene ud og jog dem hjem. Det viser klart og tydeligt, at beboerne har fået nok. De er trætte af at være taget som gidsler. De er glade for deres lokalområde«, siger Abdol-Hamid, der i dag arbejder i DR.

» Det er synd, at 70 ballademagere tager 10.000 beboere som gidsler. Flertallet er lovlydige mennesker, som opfører sig ordentligt«, påpeger hun.

Skældte ud over forfølgelse af danskere
Ranunkel har i 13 år været blandt andet en yderst aktiv formand for områdets fællesudvalg, men måtte i 2010 trække sig, da han beskrev, hvordan 'gammeldanske' beboere blev forfulgt og chikaneret af mennesker med indvandrerbaggrund i bydelen.

I dag halter indsatsen for at bringe det belastede område på ret køl af især to årsager: Politiske hensyn ved ansættelserne og så den kraftige koncentration af især palæstinensere i Bøgeparken, mener Ranunkel, der selv tilhører Enhedslisten.

»Vi har lige haft en periode med relativt ro på, hvor det rent faktisk lykkedes for os at få gang i en positiv udvikling. Fra 2001 og frem til for et par år siden er der kommet masser af beboere i arbejde eller uddannelse«, siger han.

Ansættelser en del af problemet
Siden er det gået tilbage. Det tilskriver Ra Ranunkel den omstændighed, at den sociale indsats efter hans opfattelse er gået fra at være baseret på samarbejde i beboerfora til at skulle styres af socialdemokratiske medarbejdere.

»En lille gruppe af kammerater styrer indsatsen derude. Hvis de er fagligt egnede, så er der ikke noget galt i, hvilket tilhørsforhold, de har. Men de er elendige. Jeg ser så mange - uduelige, mener jeg - der sidder og drikker kaffe«, finder han.

»Det er svært at gøre en effektiv indsats, når det er en beskæftigelsesindsats for en kammeratklub«, tilføjer han.

Byrådspolitiker: Inddrag veluddannede unge og foreningerne
Den opfattelse af forholdene afviser Mohammed Mansour, der dog undrer sig over, at man har ansat 'gammeldanskere' som chefer for klubber og andre institutioner, som skal stå for den sociale indsats i Vollsmose.

Det er mærkeligt at bo i en bydel, hvor dem, der rekrutterer de unge, enten er yderligtgående islamister eller banderne. Det burde være os, der rekrutterede dem.

»Vi har mange veluddannede mennesker med indvandrerbaggrund. Mange af dem vil være dygtige til det her. Hvorfor tager man ikke en af dem?«, mener det socialdemokratiske byrådsmedlem.

Han erklærer sig som modstander af at satse så hårdt på kommunale klubber.

»Man skal støtte foreningerne, samarbejde med dem. Man har ikke kontakt til foreningerne og andre, der har indflydelse i området. Man kan bruge dem som en del af arbejdet«, siger Mansour til politiken.dk.

Samtidig er det ifølge Ranunkel et problem, at boligforeningen har koncentreret så mange palæstinensere i Bøgeparken.

»De har en følelse af at være uvelkomne i Danmark. De har ikke en national identitet overhovedet. Den har vi bare skidt på. Jeg har det godt med at komme fra Thyborøn. Selv om det er en idiotby, så er det dejligt at have det i bagagen. Men de har ikke noget. De har intet at klamre sig til - ikke en gang drømmen om at vende hjem en gang«.

Derfor forsvarer de det område, de betragter som deres.

»Hvis du går igennem som dansker, så kan du godt regne med, at den sidste del foregår i løb. De forsvarer retten til at have et sted. Men vi andre kan ikke leve med de forhold«, siger Ranunkel.

Der er dog enkelte, der gerne vil have med de unge fra området at gøre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De eneste, der tager imod dem med åbne arme, er banderne. De har brug for kanonføde i deres narkokrig«, tilføjer Vollsmose-ildsjælen.

Han modsiges af Asmaa Abdol-Hamid: »Man skal passe på med at gøre det til et etnisk problem. Dårlig adfærd er dårlig adfærd. Så er det ligegyldigt, om man hedder Mohammed eller Peter«.

Etniske spændinger i boligområdet
En stor del af dem bor i en del af Vollsmose, Bøgeparken, der nu efter Ra Ranunkels opfattelse er en særlig ghetto i Vollsmose. Derfor har det givet problemer, at boligselskabet nu lader blandt andre iranere og somaliere flytte ind i bebyggelsen.

»For eksempel hader somalierne arabere, der tidligere har holdt dem som slaver«, siger han.

»Det, der sker, er et etnisk opgør mellem de arabiske grupper derude«, fortsætter han.

»Det er myter, synes jeg. De mennesker der bor i Bøgeparken, er danskere. Det bunder i enkeltsager meget mere end det er etniske sager. Der er ingen kulturer i verden, der tolererer en voldsadfærd«, lyder Abdol-Hamids svar på den opfattelse.

Man må insistere på at kriminalitet ikke er et etnisk spørgsmål. Ellers får man ikke løst nogen som helst, for man får placeret problemet det forkerte sted

»Man må insistere på, at kriminalitet ikke er et etnisk spørgsmål. Ellers får man ikke løst noget som helst, for man får placeret problemet det forkerte sted«, konkluderer hun.

Byrådsmedlem: Flere etniske danskere skal ind
Også Mohammed Mansour, som selv bor i Bøgeparken, finder det billede af situationen for endimensionelt.

»Vi har også for mange irakere. For mange somaliere. Man skal ikke lade flere flytte hertil. Dem, der skal komme hertil, skal være etniske danskere«, foreslår den socialdemokratiske byrådspolitiker.

»Men vi skal ikke tænke på 'dem og os'. For problemet er i virkeligheden, at der er for mange ballademagere«, understreger han.

Kræver hårdere kurs over for kriminelle
Netop de kriminelle bør mødes med mere konsekvens.

»Problemerne opstår, fordi det danske retssystem er for flinke over for dem. Man skal være mere konkrete, mere håndfaste. Der findes mennesker, der ellers ikke forstår det«, mener den odenseanske lokalpolitiker.

Han efterlyser også en større indsats for at sikre de unge job og lærepladser.

»De vil gerne arbejde. De vil gerne have praktik. Det er dét, man skal arbejde med. Hidtil har man svigtet dem«, siger Mohammed Mansour.

»Musik og idræt er også ting, der integrerer folk. Hvorfor har man ikke lavet initiativer til det?«, spørger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Velintegrede Haderslev-borgere

Ra Ranunkel illustrerer de problemer, Vollsmose står med, med en oplevelse, han netop har haft under et besøg i Haderslev.

»Der møder man også danskere med anden etnisk oprindelse. Ved du, hvad de gør? De taler sønderjysk. De falder ind. De er bare danskere«, siger han og konkluderer: »Jeg vil vove den påstand, at når en minoritet bliver en majoritet, så går det galt.«

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden