Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DF kræver grundig undersøgelse af omskæring

Regeringens varslede undersøgelse skal udvides, mener DF. Ekspert er positiv.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undersøgelsen af drengeomskæring, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) barsler med i løbet af efteråret, bør være mere vidtgående, end regeringen lægger op til.

Sådan lyder reaktionen fra sundhedsordfører i Dansk Folkeparti Liselott Blixt, efter at regeringen for første gang varsler konkrete initiativer mod den tvivlsomme kontrol med forholdene under drengeomskæringer og af, om Sundhedsstyrelsens regler bliver fulgt i praksis.

Blixt hilser undersøgelsen velkommen, men understreger, at den skal være omfattende og inddrage en række af de sundhedsmæssige spørgsmål, der blev rejst i sommerens debat om omskæring. Ifølge partiet kan man ikke som udgangspunkt sige, at fordi en tradition er et par tusind år gammel, skal den have lov til at fortsætte.

LÆS OGSÅ »Vi har sagt, at vi vil ikke tage nogen beslutning, før vi har noget at gå ud fra. Det bliver vi nødt til at have, og derfor skal det klarlægges«, siger Blixt. Hun nævner, at det bør inddrages, hvem der udfører indgrebet, hvordan det bliver gjort, hvor gamle de omskårne er, samt hvordan tilsynet fungerer. »Det skal undersøges, hvad det er for skader, indgrebet påfører folk fysisk og psykisk. Jeg har fået breve fra mænd, der er blevet omskåret og stadig lider under det som voksne. Samt den etiske problemstilling, det er, at man ikke giver folk et valg. Det er ikke noget, de selv kan vælge til eller fra. Det bliver vi også nødt til at belyse«, siger hun. Thornings melding kommer efter Politikens afdækning af, at kontrollen med omskæringer ofte er mangelfuld. Ved omskæringer foretaget privat kontrollerer sundhedsmyndighederne ikke, om lægen er til stede, som Sundhedsstyrelsens regler tilsiger. Derfor har styrelsen ingen indsigt i, om omskæringerne udføres korrekt. Regeringen lægger kun op til at kortlægge, om omskæringerne foregår efter reglerne. Håber på forbud

Det er ikke noget, de selv kan vælge til eller fra. Det bliver vi nødt til at belyse

Også uden for Christiansborg modtages meldingen med optimisme.

Lægeforeningen roser initiativet, mens overlæge på Statens Serum Institut og adjungeret professor i seksuel sundheds-epidemiologi ved Aalborg Universitet Morten Frisch »byder undersøgelsen velkommen«: »Men det er langtfra nok at plukke den lavthængende frugt, som går ud på at sikre tidssvarende kirurgisk praksis ved rituelle omskæringer i Danmark. Politikerne bør allerede i efteråret tage den overordnede debat om, hvorvidt rituel omskæring af mindreårige drenge overhovedet skal være lovligt i Danmark«, siger Morten Frisch, der står bag en meget omtalt undersøgelse, som påviser, at omskårne danske mænd og deres partnere kan have sværere ved at få orgasme.

LÆS OGSÅ »Med en passende overgangsperiode på måske fem år vil politikerne forhåbentlig vedtage en lov, som sikrer alle danske børns basale menneskerettigheder og helt forbyder rituel omskæring af mindreårige i Danmark«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden