Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
omskæringer. Overrabbiner Bent Lexner glæder sig over, at regeringen nu tager initiativ til at få undersøgt forholdene omkring omskæringer i Danmark.
Foto: Peter Hove-Olesen

omskæringer. Overrabbiner Bent Lexner glæder sig over, at regeringen nu tager initiativ til at få undersøgt forholdene omkring omskæringer i Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overrabbiner er »begejstret« over ny undersøgelse af omskæringer

Læger fører journal over alle vores indgreb, siger Bent Lexner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvis lægerne er begejstrede, så er jeg endnu mere begejstret«.

Sådan lyder reaktionen fra overrabbiner Bent Lexner, der er religiøst overhoved for det jødiske samfund i Danmark, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har gjort det klart, at regeringen vil iværksætte en undersøgelse af omskæringer i Danmark.

Også fra Islamisk Trossamfund hilses initiativet velkommen.

Til Politiken siger statsministeren:

»Vi skal sikre, at tingene foregår på en ordentlig måde. Og det vil regeringen tage initiativ til. Vi vil undersøge, om Sundhedsstyrelsens anbefalinger bliver fulgt på det her område«.

LÆS MERE

Initiativet følger i kølvandet på sommerens ophedede debat om netop omskæringer. Her kunne Politiken blandt andet afdække, at kontrollen med omskæringer i dag er mangelfuld.

Overrabbiner Bent Lexner mener ikke, at regeringens forestående undersøgelse er udtryk for mistillid.

»Jeg formoder ikke, at statsministeren har en fornemmelse af, at vi ikke skulle overholde bestemmelserne. Derfor optager jeg slet ikke initiativet som en misopfattelse af det, der foregår. Og jeg hilser med glæde, at man nu vil undersøge det«, siger han til politiken.dk.

Som Sundhedsstyrelsens regler er i dag, skal der være en læge til stede, når omskæringer foregår privat - som det for eksempel typisk sker ved jødiske omskæringer, hvor det er overrabbineren, der forestår indgrebet.

Omskæringer bliver registreret
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) oplyser, at undersøgelsen skal »skabe klarhed over omfanget af omskæringer og eventuelle komplikationer«.

Til det oplyser Bent Lexner, at der hos Mosaisk Trossamfund i Danmark foregår løbende registreringer af, hvem og hvor mange jødiske børn, der omskæres.

»Der foregår en registrering hos os. Den registrering rækker 250 år tilbage, så hver eneste omskærelse kan vi dokumentere«, siger han og fortsætter:

»Der bliver også lavet en journal i forbindelse med selve omskærelsen. Den læge, der har været til stede, fører journal over det, der er sket«.

Så I har dokumentation for hvem og hvor mange jødiske børn, der er blevet omskåret, og hvis der eventuelt måtte have været komplikationer i forbindelse med selve omskærelsen?

»Ja, det ved vi nøjagtigt«.

Muslimer bakker også op
Også hos Islamisk Trossamfund i Danmark er der tilfredshed med regeringens forestående undersøgelse.

»Vi har det fint med en sådan undersøgelse og hilser den velkommen. Vi har altid brugt lægelig bistand i forbindelse med omskærelser - hos os behøver der ikke være religiøst personale til stede ved en omskæring. Det vigtigste er, at det foregår under ordnede forhold«, siger Bettina Meisner, der er talsperson i trossamfundet.

Muslimerne i Danmark har ifølge Bettina Meisner ikke tradition for at registrere omskæringer - heller ikke de omskæringer, der måtte foregå privat.

»Det er ikke praksis hos os, at den slags registreres. Omskæringer sker på folks eget ansvar«, siger hun.

Bettina Meisner er overbevist om, at der ikke vil være meget nyt at hente i en sådan undersøgelse.

»Når nu statsministeren har bebudet en sådan undersøgelse, så støtter vi op om det og tager positivt imod det. Men jeg tror dog ikke, at den vil vise så meget andet, end det vi ved i dag, nemlig at det foregår under ordnede forhold«, siger hun.

Overlæge: Kun kirurger bør udføre operative indgreb

Lægeforeningen i Danmark roser regeringens initiativ. Men overlæge Charlotte Wilken-Jensen fra Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital ser dog hellere, at denne type kirurgiske indgreb slet ikke foregår i religiøst regi.

»Operationer er kirurgernes område. Så det er kirurger, der skal udføre operative indgreb, med mindre man er ude i en nødsituation, hvor der ikke er læger til stede, og det drejer sig om noget, der kræver akut handling. Læger skal ikke udføre kirkelige handlinger - men udfører dog nøddåb, når det er påkrævet, og præster skal ikke operere«, siger hun i en skriftlig kommentar til Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden