Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Grønland håber stadig på undskyldning

Minister i selvstyret: Officiel dansk undskyldning vil have stor værdi for alle de grønlandske familier, der blev ofre for forfejlede politiske dispositioner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønlands socialminister, Maliina Abelsen (IA), siger, det vil være 'kærkomment', at den danske regering giver den grønlandske befolkning en undskyldning.

Den bør efter hendes opfattelse ikke kun omfatte tvangsflytningen af de 22 børn, som skildres i den ny danske spillefilm "Eksperimentet", der er lavet med afsæt i Tine Brylds genoptrykke bog 'I den bedste mening'.

LÆS ARTIKEL

»Mange andre grønlandske børn og deres familier har været udsat for noget lignende og måttet leve med forfærdelige konsekvenser af en forfejlet politik«, siger Maliina Abelsen til Ritzau.

Hun hæfter sig ved, at Flemming Møller, Venstres grønlandsordfører, har afvist en officiel undskyldning.

Ordføreren siger til netavisen Sermitsiaq.gl, at hvad man gjorde over for de grønlandske børn ikke var moralsk angribeligt ud fra den viden, myndighederne havde i begyndelsen af 1950'erne.

Den holdning er Maliina Abelsen ikke enig i.

»Men det koster ikke noget at sige undskyld andet end mod. At det mest vil være en moralsk gestus, er også en del af pointen. Jeg synes, at det ville være kæmpestort og betyde rigtigt meget for dem, der har været gennem disse ting, hvis den danske regering gav dem alle en officiel undskyldning«, mener ministeren.

Målet må være forsoning

Maliina Abelsen finder, at målet må være forsoning og finder debatten meget vigtig for det grønlandske og det danske folks fælles historie.

»Med indførelsen af selvstyret føler vi, at vi i højere grad end tidligere kan tage debatten som ligeværdig partner. For alle de mange i Grønland, der sidder med ufortalte historier fra en mørk og ikke særlig fjern fortid, er det afgørende at få belyst, hvad det var, der skete, ikke kun med de 22 børn og deres familier, som lige nu er i fokus«, slutter den grønlandske minister.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden