0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kovending i Flygtningenævnet kan give kristne asyl

Nævnet genoptager to afviste asylsager, hvor afghanere her i Danmark er konverteret til kristendommen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
SIELEMANN SØREN
Foto: SIELEMANN SØREN

KOVENDING. Flygtningenævnet har lavet en kovending og genoptaget to afviste asylsager, som ifølge eksperter kan få principiel betydning, hvis nævnets afgørelse omstødes.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Konverter til kristendommen, og bliv tildelt asyl.

Det kan blive virkelighed for asylansøgere i Danmark, efter at Flygtningenævnet – i kølvandet på kritik fra FN – har lavet en kovending og genoptaget to afviste asylsager, som ifølge eksperter kan få principiel betydning, hvis nævnets afgørelse omstødes.

LÆS OGSÅ

Sagerne omhandler to afghanere, der begge er konverteret fra islam til kristendom og er blevet døbt, mens de har været i Danmark.

I maj fik de afslag på asyl, selv om de hævder at risikere religiøs forfølgelse i Afghanistan, hvor frafaldne muslimer arresteres og risikerer dødsstraf.

SE OGSÅ

For dermed åbnes der for, at asylsager af samme karakter kan vurderes anderledes end hidtil, mener adjunkt i flygtningeret ved Aalborg Universitet Jesper Lindholm, der tidligere har arbejdet for UNHCR og har skrevet ph.d. om flygtningebeskyttelse i Danmark.

»Det vil danne præcedens, for så vil der ligge en afgørelse på området, man kan læne sig op ad. Der vil altså være en mulighed for, at lignende sager vil kunne blive omgjort«, siger han og understreger, at Flygtningenævnet dog stadig vil søge at afgøre sagerne individuelt, så elementer som ansøgerens troværdighed også indgår i bedømmelsen.

Anbefaler at gemme sin tro

Den ene genoptagne sag handler om en 24-årig mand, hvor nævnet har anbefalet asylansøgeren at gemme sin tro af vejen og ikke »udstille sig selv offentligt som kristen«. Til det indvender UNHCR, at det ikke er i overensstemmelse med flygtningekonventionen at afslå asyl til en person ved at kræve, at han afstår fra at praktisere sin religion. Både Jesper Lindholm og Peter Starup er enige med UNHCR. LÆS OGSÅ Sekretariatschef i Flygtningenævnet Stig Torp Henriksen oplyser, at »nævnet efter en samlet vurdering har besluttet at genoptage behandlingen af sagerne«. Afgørelserne vil falde inden årets udgang, og indtil da ønsker sekretariatschefen ikke at kommentere yderligere. Udlændingeordfører i Dansk Folkeparti Martin Henriksen anerkender risikoen for religiøs forfølgelse: »Men jeg er bekymret for, at en omstødelse vil føre til en automatreaktion, hvor konvertitter tildeles asyl. Det vil øge tilstrømningen, og vi vil kunne få fupkonvertitter«. Justitsminister Morten Bødskov (S) ønsker ikke at kommentere sagen.
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce