AFVIST: 16-årige Sifat kom alene til Danmark fra Afghanistan sidste år. Han har fået afslag på asyl og kan derfor se frem til at blive udvist, inden han bliver 18 år.
Foto: MARIUS NYHEIM

AFVIST: 16-årige Sifat kom alene til Danmark fra Afghanistan sidste år. Han har fået afslag på asyl og kan derfor se frem til at blive udvist, inden han bliver 18 år.

Danmark

Danmark vil udvise afghanske børn

Det er et brud på flere FN-konventioner, at Danmark vil sende 15-17-årige afviste asylansøgere til et center i Kabul, advarer eksperter.

Danmark

Danmark har kurs mod brud på adskillige internationale konventioner.

Det konkluderer en række menneskerettighedsforskere, der på Politikens foranledning har set på Danmarks deltagelse i et europæisk projekt om at etablere et modtagecenter i Kabul i Afghanistan, som afviste mindreårige asylansøgere på 15 til 17 år skal udvises til.

Ifølge Justitsministeriet venter Danmark i øjeblikket kun på, at de afghanske myndigheder underskriver en projektaftale. Dermed kan S-R-SF blive den første danske regering til at tvangsudvise uledsagede mindreårige til Afghanistan.

Kan ikke lovligt sendes tilbage
Claus Haagen Jensen, jurist og professor ved Copenhagen Business School, vurderer, at de uledsagede mindreårige ikke er sikret efter FN’s flygtningekonvention, hvis de bliver sendt til centre i Kabul.

Flygtningekonventionen siger helt enkelt, at hvis vi må regne med, at de er i risiko for tortur eller anden umenneskelig eller nedværdigende behandling, hvilket meget nemt kan være tilfældet, når forholdene er så miserable i Afghanistan, kan vi ikke sende dem tilbage

LÆS OGSÅ »Flygtningekonventionen siger helt enkelt, at hvis vi må regne med, at de er i risiko for tortur eller anden umenneskelig eller nedværdigende behandling, hvilket meget nemt kan være tilfældet, når forholdene er så miserable i Afghanistan, kan vi ikke sende dem tilbage«, siger han. Forpligtet til at beskytte dem Claus Haagen Jensen bakkes op af Martin Lemberg-Pedersen, ekstern lektor med ph.d. i europæisk grænsekontrol ved Københavns Universitet.

Danmark og de øvrige afsenderlande, Norge, Sverige, Holland og Storbritannien, er ifølge flygtningekonventionens princip om non-refoulement forpligtet til at beskytte personer, som risikerer menneskerettighedsovergreb, hvis de vender tilbage, siger han.»Hvis Danmark udviser mindreårige til lande, hvor de risikerer at blive dræbt af Taleban eller at opleve andre nedværdigende eller kaotiske forhold, så bryder Danmark non-refoulement-princippet,« siger Martin Lemberg-Pedersen.

24 er i udsendelsesposition
I øjeblikket sidder 24 uledsagede mindreårige i udsendelsesposition til Afghanistan, oplyser Rigspolitiet.

Afghanere, der vender tilbage fra Vesten, betragtes som militære mål af Taleban. Senest har en ny rapport fra det australske forskningscenter Edmund Rice Center betegnet udviste afghaneres situation som ekstremt farlig.Og ifølge Nando Sigona, seniorforsker ved Center for Flygtningeforskning på Oxford Universitet, kan landene heller ikke efter FN’s børnekonvention sikre de udviste mindreårige:

»Situationen i Kabul er ekstremt usikker, og det er sandsynligt, at centrene bliver mål for militære angreb fra oprørsstyrker, der ønsker at angribe Vesten«, siger han.

Forhandler med Afghanistan
Netop fordi sikkerhedsspørgsmålet har været uafklaret, stemte Socialdemokraterne, SF og de radikale i 2010 imod den lovændring, der har gjort det muligt at udvise mindreårige til modtagecentre. Siden har S-R-SF-regeringen meldt ud, at den alligevel vil videreføre den tidligere VK-regerings projekt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi forhandler med den afghanske regering om, hvorvidt vi kan garantere sikkerheden for de mindreårigeIfølge Trine Bramsen (S), der er formand for Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik, skyldes holdningsændringen, at der er blevet mulighed for at få afklaret flere punkter.

»Vi forhandler med den afghanske regering om, hvorvidt vi kan garantere sikkerheden for de mindreårige. Derefter tager vi stilling til, om projektet kan gennemføres«, siger hun.

Enh. stiller spørgsmål til justitsministeren

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, vil nu bede justitsminister Morten Bødskov (S) om at overlevere den foreløbige projektaftale, der ligger til underskrivelse hos de afghanske myndigheder, til Folketinget. »Disse eksperters vurderinger understreger endnu en gang, at det ikke kan lade sig gøre at sende flygtningebørn til børnehjem i Afghanistan og garantere deres sikkerhed. Jeg vil bede justitsministeren give Folketinget svar på, om de nye vurderinger kan få regeringen på bedre tanker«, siger hun. Morten Bødskov vil ikke udtale sig i sagen, mens projektet er under forhandling. Han skriver dog i en mail til Politiken, at dansk deltagelse skal »ske med fuld respekt for de internationale menneskerettigheder og de internationale forpligtelser, som Danmark er bundet af«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce