besparelser. Økonomien sejler i politiet, og nu har regeringen pudset et konsulentfirma på politiet for at finde besparelser.
Foto: LEHMANN MARTIN (arkiv)/POLFOTO

besparelser. Økonomien sejler i politiet, og nu har regeringen pudset et konsulentfirma på politiet for at finde besparelser.

Danmark

Politiet skal spare en halv milliard

Politiet frygter, at besparelser vil svække betjeningen af borgerne.

Danmark

Regeringen har bedt konsulentfirmaet McKinsey om at gå politiet efter i sømmene og finde områder, hvor man kan effektivisere arbejdsgangene og spare op mod en halv milliard kroner af politiets årlige udgifter.

Det sker, fordi politiet flere år i træk har brugt flere penge end bevilget. Med effektiviseringerne håber regeringen, at politiet kan få udgifterne ned og dermed holde budgettet.

LÆS ARTIKEL

McKinsey er færdig med sin rapport om få uger, men allerede nu vækker den røre i politiet og på Christiansborg. Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne frygter, at effektiviseringerne vil føre til forringelser af politiet og er parate til at se på, om politiet skal have flere penge.

»Jeg vil ikke på forhånd afvise mulige effektiviseringer i politiet. Men de må ikke gå ud over politiets betjening af borgerne. Så må vi hellere finde en pose penge til at dække overforbruget«, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

Betjentenes formand: Der skal særes dybt
Formanden for alle landets betjente, Peter Ibsen, mener ikke, det er muligt at lave effektiviseringer på op mod en halv milliard kroner, uden at man kommer til at »skære rigtigt dybt«.

»Så politikerne burde i stedet lade os beholde de penge, som nu skal spares væk gennem effektiviseringer«, siger han.

Det ønske bliver imidlertid hårdnakket afvist af regeringspartierne Venstre og de konservative.

»Selvfølgelig skal politiet ligesom alle andre overholde deres budget, og politiet har allerede flere gange fået tilført ekstra penge. Hvis politiet tror, at det har et sugerør lige ned i statskassen, må det tro om«, siger Venstres retsordfører Kim Andersen.

Politiet har flere gange fået flere penge
Politiet fik sidste år en ekstraordinær bevilling på 651 millioner kroner til at dække det hul, som var opstået i politiets regnskaber på grund af overforbrug. Derudover har politiet over en treårig periode fået cirka 700 millioner kroner ekstra til bl.a. flere betjente og bekæmpelse af bandekrig. Pengene er givet oven i politiets almindelige budget på cirka ni milliarder kroner om året.

LÆS ARTIKEL

Konsulentfirmaet McKinsey ser blandt andet efter muligheder for effektivisering i Københavns Politi, hvor de politibiler, der kører patrulje, i dag hører hjemme på forskellige stationer spredt rundt omkring i hovedstaden. Ifølge flere kilder er en af overvejelserne at samle det såkaldte beredskab, så patruljebilerne kun skal operere ud fra én central base.

Formanden for de københavnske betjente, Claus Oxfeldt, mener, at borgerne i København i så fald vil opleve, at politiet vil være mindre til stede i de forskellige dele af København.

»Politifolkene vil skulle bruge meget mere tid på at køre frem og tilbage mellem den centrale base og de områder af byen, hvor de skal patruljere. Det går imod ønsket i politireformen om et mere synligt politi, som også er hurtigere til at komme, når borgerne kalder«, siger han.

Rapport skal afleveres til embedsmænd
Konsulentfirmaet skal afgive sine anbefalinger til et udvalg, der bl.a. består af embedsmænd fra Justits- og Finansministeriet. Godtager de anbefalingerne, vil de indgå i regeringens forslag til næste års finanslov og i de kommende forhandlinger om en ny flerårsaftale for politiet.

Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, siger, at hun vil holde »alle muligheder åbne« – herunder også at finde flere penge til politiet.

»Jeg har tidligere kritiseret politiets overforbrug, men omvendt er der også brug for at få et realistisk billede af, hvor mange penge politiet har brug for til at give en ordentlig borgerbetjening. Vi vil ikke være med til en nedgang i betjeningen«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce