0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Psykisk syge dør af medicinen

Omkring 40 procent af de psykiatriske patienter behandles fortsat på en måde, som Sundhedsstyrelsen for seks år siden frarådede i en vejledning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den 14. juni i år døde en 40-årig kvinde på et psykiatrisk bosted i Københavns Nordvestkvarter, uden at hun havde været fysisk syg.

Kvinden var i årevis blevet behandlet med antipsykotisk og beroligende medicin i et omfang, som stred imod både Sundhedsstyrelsens og Region Hovedstadens vejledninger.

Godt en måned før dødsfaldet havde kvinden været indlagt på psykiatrisk afdeling på Bispebjerg, hvor blodprøver havde vist, at hun havde medicinindhold i blodet, der gik ud over de fastsatte grænser. Alligevel blev der ikke grebet ind.

Kvindens psykiater siger, at han ikke kan forklare dødsfaldet, men han mener, at det er »mest sandsynligt«, at kvinden døde af hjertestop på grund af medicinen.

»Jeg anser det for at være absolut sandsynligt, når man tænker på, hvor meget medicin hun fik«, siger psykiateren Mogens Undén. Han forsøgte, siger han, at nedtrappe kvinden, men doserne blev sat op igen, når hun blev indlagt.

En ny undersøgelse, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, viser, at dødeligheden blandt psykiatriske patienter er mere end ti gange så høj som blandt danskere uden psykisk sygdom.

Og de patienter, der bor på psykiatriske bosteder, har en betydelig højere dødelighed end andre psykiatriske patienter. For beboere mellem 31 og 64 år er der en overdødelighed på 33 procent for mænd og 43 procent for kvinder i forhold til andre psykiatriske patienter.

»Det kan være, fordi det er de mest syge patienter, men det kan også være på grund af medicinen«, siger artiklens førsteforfatter, professor Merete Nordentoft, der er overlæge på Psykiatrisk Center København.

»Man står i et dilemma. Vi ved, at der er bivirkninger ved de stoffer, og at det er ikke ufarligt at få den medicin. Men det er også meget syge mennesker, som man gerne vil hjælpe«.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce