Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vrede. De mange demonstranter fik udleveret skilte og flag af Hizb ut-Tahrir. Her kunne man blandt andet læse: »Vores profet - Vores pligt«.
Foto: Jacob Ehrbahn

Vrede. De mange demonstranter fik udleveret skilte og flag af Hizb ut-Tahrir. Her kunne man blandt andet læse: »Vores profet - Vores pligt«.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hizb ut-Tahrir foran USA's ambassade i København: »Jeres dage er talte«

Omkring 1.000 personer demonstrerede mod krænkelser af profeten Muhammed.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På en ellers fredelig og solrig søndag banker syv mandskabsvogne fra politiet op ad H. C. Andersen Boulevard i København - i høj fart og med sirenerne tændt.

Kort tid efter står de sirligt parkeret skråt ud fra kantstenen foran den amerikanske ambassade på Dag Hammerskjölds Allé. Flere af politibetjentene står med korslagte arme og iagttager de mange personer, som langsomt ankommer til stedet.

De mange, der har valgt at bruge en søndag foran den amerikanske ambassade, kommer på foranledning af den muslimske bevægelse Hizb ut-Tahrir, der har anmeldt en demonstration klokken 14 til Københavns Politi.

Demonstrationen er en reaktion på filmen 'Innocence of Muslims', som ifølge Hizb ut-Tahrir er endnu et eksempel på den hån, som muslimernes profet Muhammed er blevet udsat for gennem mange år.

LÆS OGSÅ

Ifølge Københavns Politi mødte 1.000 mennesker op, mens Hizb ut-Tahrir selv anslår, at der deltog mellem 1.500 og 2.000 i dagens demonstration.

»Vi står nu foran den bygning, der repræsenterer USA. En stat, hvis forbrydelser, hykleri, løgne og frækhed ingen grænser har, og som i årtier åbenlyst har bekæmpet Allah, hans sendebud og muslimerne«, lyder det indledende fra en ung mand med et kæmmet fuldskæg og tykke briller, efter han har anmodet forsamlingen om at afstå fra vold og ballade.

»Enhver handling af vold eller uorden vil kun forstyrre vores budskab - og det er bare vand på mediernes fordrejningsmølle«, lyder det fra de medbragte højtalere, der er skruet øredøvende højt op.

Nærtagende ekstremister
Filmen, der er anledningen til demonstrationen, ser talsmanden for Hizb ut-Tahrir, Chadi Freigeh, som en fortsættelse af de mange forsøg på at sværte og krænke Muhammeds navn og rygte.

»I bliver alle anklaget for at være nærtagende ekstremister, fordi I ikke vil ikke finde jer i, at nogle krænker jeres religion, og fordi I ikke vil acceptere ideen om, at ytringsfriheden legitimerer hån og spot. I er alle ekstremister uden undtagelse«, lyder det til de fremmødte fra Chadi Freigeh.

»Men hvem af jer elsker Muhammed mere end sit liv, sin ejendom og mere end noget som helst andet?«, spørger Chadi Freigeh, og de fremmødte svarer med et næsten enstemmigt:

»Allahu akbar«.

Ung som gammel hæver hænderne og skriger af lungernes fulde kraft.

Demonstranterne er hovedsagligt mænd med en anden etnisk baggrund, men ellers er gruppen meget varieret.

Der er unge mænd i cowboybukser, hættetrøjer og baseball caps, der er er ældre mænd i jakkesæt, og en enkelt eller to er klædt i en mere traditionel kjortel.

Kvinderne er adskilt fra mændene sammen med de mindre børn, men de deltager højlydt i de lovprisninger af Allah og profeten, som jævnligt afbryder talernes energiske ordstrøm.

Down, Down with USA
Fra en lille platform bliver der holdt tre taler, en på engelsk, en på arabisk af en egyptisk imam og en af Hizb ut-Tahrirs danske talsmand.

»Vi vil aldrig miste vores kærlighed til Muhammed - vi står her for at sige nok er nok. Vi, som en islamisk nation, vil ikke finde os i mere«, siger Chadi Freigeh.

Demonstranterne svarer først på arabisk og derefter på engelsk:

»Down, Down, Down with USA«.

Chadi Freigeh fortsætter:

»Skal vi blive ved med at ignorere lidelserne i Palæstina og, at I [USA, red.] har skabt intolerance, had og har kørt hetz mod muslimerne og støttet personer, der har hånet muslimerne dag ud og dag ind«.

»Vi vil gerne sende et budskab til alle, der krænker Muhammed. - Jeres dage er talte, for snart rejser den islamiske verden sig og vil realisere en islamisk stat, der implementerer profetens metoder«, siger Chadi Freigeh.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et par kanonslag

Kort efter talsmandens tale, og demonstranternes begejstrede tilbageråb, anmoder den unge mand endnu engang om, at de mange demonstranter forlader stedet hurtigt og uden problemer.

Hvilket langt de fleste gør med hjælp fra foreningens egne vagter.

LÆS OGSÅ

Der sprænger efter demonstrationens opløsning dog et par kanonslag i nærheden af Østerport Stattion, som ligger et par hundrede meter fra ambassaden, og ifølge politiet blev en anholdt for at kaste med kanonslag mod politiet, og en er sigtet for at bære en kniv.

Men vagtchef hos Københavns Politi, John Hansen, kalder demonstrationen rolig.

»Det er ikke arrangørernes skyld, at der var lidt uro til sidst - det er nogle udefrakommende ballademageres skyld«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden