0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Unge med ADHD fylder fængslerne

Eksperter mener, at skoler og fritidshjem er alt for dårlige til at spotte børn med ADHD.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er dem, der står tilbage med murstenen i hånden, når politiet kommer - og de andre for længst er løbet.

Unge med ADHD er ude af stand til at gennemskue konsekvenserne af deres handlinger - og sådan har det været, siden de var små.

Alligevel bliver børn med den massive opmærksomhedsforstyrrelse ADHD alt for sjældent spottet af det offentligsystem. Det koster de unge et godt liv - og samfundsborgerne en masse skattekroner. Det mener flere eksperter på området.

»Halvdelen af dem vil som unge havne på en sikret institution, efter de har lavet kriminalitet. De er ude af stand til at konsekvensberegne. De er fanget af øjeblikket, lader sig let lokke og opsøger de farlige ting, som kan give dem et kick her og nu«, siger Erno Larsen, ADHD konsulent, der tidligere har lavet kognitiv træning med indsatte i fængslerne.

Erno Larsen bakkes op af Søren Dalsgaard, afdelingslæge og lektor ved Det Børne- og Ungdomspsykiatriske Hus, Odense, Syddansk Universitet, der har lavet en ph.d-afhandingen om sammenhængen mellem ADHD og kriminalitet.

»Vi er blevet bedre, men det er stadigvæk lidt tungt i Danmark. Vi mangler viden og uddannelse til at hjælpe denne gruppe. Der er ingen tvivl om, at der kan gøres meget mere for dem«, siger Søren Dalsgaard, der blandt andet peger på den manglende koordinering, når barnet bliver 18 år og overgår til voksenpsykiatrien.

Erno Larsen mener sagtens, at skoler og fritidshjem kan spotte ADHD-børnene:

»De adskiller sig væsentligt fra gruppen med deres social kompetencer. De har så mange sociale vanskeligheder, at det gode selskab udelukker dem. Men børn bliver ved at søge kontakt, så derfor havner de i dårligt selskab, hvis der ikke er nogen, der griber ind«.

Nemme at fange
Han oplever ikke unge med ADHD som kriminelle - på trods af deres domme:

»Det er kriminalitet, der er præget af ups og hovsa, det er ikke gennemtænkt kriminalitet. De er ofte også meget nemme for politiet at få fat på, de har ikke taget forholdsregler for ikke at blive opdaget«.

Ifølge Erno Larsen er det fuldt ud muligt, at holde disse unge ude af fængslerne, »hvis man vælger bare at bruge en brøkdel af de penge, samfundet i dag bruger på at have dem siddende på sikrede afdelinger i fængslerne«:

»Vi skal tidligt ind i familierne, for det er ikke bare barnet, der har ADHD. Meget ofte er der flere i familien, der har det. De skal have støtte i hjemmet og give dem sociale kompetencer. Deres tilværelsen kan normaliseres - og de kan skånes for nederlag, daglig skæld ud i skolen og følelsen af, at ingen kan lide dem«.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce