HÅNDBOLDTRÆNER. Meltem Durucan har i aften inviteret sin familie og to veninder med ind på Københavns Rådhus. Her skal hun have overrakt prisen som årets frivillige københavner.
Foto: JENS DRESLING

HÅNDBOLDTRÆNER. Meltem Durucan har i aften inviteret sin familie og to veninder med ind på Københavns Rådhus. Her skal hun have overrakt prisen som årets frivillige københavner.

Danmark

17-årige Meltem bliver årets frivillige københavner

Københavns Rådhus hylder i aften hovedstadens frivillige kræfter.

Danmark

Lærerne ved Herlev Gymnasium og HF ved godt, at det i dag er en speciel dag for 17-årige Meltem Durucan.

Når skolebøgerne er pakket væk, skal hun ind på Rådhuset i København og have overrakt prisen som årets frivillige københavner.

Det gør derfor heller ikke noget, at den 17-årige HF-elev skulker fredag formiddag for at møde politiken.dk, mens kammeraterne sidder og terper dansk.

Er det virkelig mig? Efter skole bruger Meltem Durucan normalt masser af sin tid på håndbold. Hun spiller selv og træner derudover et børnehold i den belastede bydel Tingbjerg, og det er blandt andet årsagen til, at hun skal have prisen ved aftenens arrangement på Rådhuset, hvor - som hun selv påpeger - også komikeren Frank Hvam dukker op.

»Jeg er rigtig spændt. Jeg har haft sommerfugle i maven siden i går«, siger Meltem Durucan, der ikke kunne forstå det, da hun fik overrakt nyheden.

»Er det virkelig mig? Det er stort, og ud af mange mennesker, der er frivillige, er det mig«.

Er et fyrtårn for andre
Mens hun fortæller om prisen, går en anden elev forbi og ønsker tillykke i forbifarten. Flere andre fra hendes gymnasium har også lykønsket hende siden i går, hvor hun var i TV 2 Lorry og fortælle om prisen.

Det er formanden for ungdomsafdelingen i idrætsforeningen IF Stadion, Dorthe Nielsen, der har indstillet teenageren til prisen, som 59 københavnere samlet har konkurreret om.

»Hun gør en kæmpe forskel for området herude. Hun er et fyrtårn, som de andre kan rette ind efter. Trods sin unge alder er hun god til at være guide for de yngre«, siger Dorthe Nielsen.

»Vi har haft vanskeligt ved at få trænere. Hver gang jeg har spurgt Meltem, har hun sagt ja. Hun er simpelthen så engageret i de her børn«.

Idrætsforeningen ligger i Tingbjerg, som i flere år har været præget af skyderier mellem bander. På grund af urolighederne forduftede alle spillerne i 2007 og 2008 til andre klubber - også Meltem skiftede klub.

Du får fællesskab i klubben
Lederne af ungdomsafdelingen forsøgte herefter i to år at få afdelingen op at stå igen, men først i sæsonen mellem 2009 og 2010, hvor Meltem Durucan kom tilbage, lykkedes det at få liv i klubben igen.

»Hun har naturtalent for at snakke med dem på skolen, så hun fik skaffet en masse spillere«, siger Dorthe Nielsen.

Den 17-årige HF-elev fremlægger det på en lidt anderledes måde.

»Jeg sagde bare til dem, at det er nederen at hænge ud foran din dør. Det er bedre at komme ind i en hal, hvor du får et fællesskab med andre«, siger Meltem Durucan, der er tredjegenerations indvandrer og har en tyrkisk baggrund.

Hvorfor kan du godt lide at være frivillig?

»Jeg kan godt lide at få smilet frem hos andre mennesker. Alt gælder ikke om penge«, siger Meltem Durucan, der gerne vil læse idræt og måske selv engang være gymnasielærer.

Nedbryder fordomme
Pigerne på Meltem Durucans håndboldhold har en meget blandet baggrund. Nogle af dem bærer tørklæder, og det giver ofte anledning til at bryde nogle fordomme, når pigerne vinder en kamp.

»Så ser de, at der er indvandrerpiger, der kan vinde, og det er der tit nogle, der ikke tror, at de kan«, siger Meltem Durucan.

Københavns kultur og fritidsborgmester, Pia Allerslev (V), er formand for juryen, der er endt med at pege på den 17-årige fra Tingbjerg.

»Juryens valg er i år faldet på et ungt menneske. På den måde er det også en anerkendelse af, at mange unge københavnere yder en stor, frivillig indsats til gavn for os alle«, siger Pia Allerslev (V) i en pressemeddelelse.

»Meltem er et fantastisk eksempel på en pige, der lever et liv i høj fart - og samtidig lægger en masse frivillige kræfter i at skabe et godt lokalmiljø«.

Bolde og trøjer til pigerne

Med prisen følger 10.000 kroner, som Meltem Durucan selv må råde over. Hun har ikke besluttet sig endnu, men tror, at der skal købes nye bolde og trøjer til pigerne, som hun træner.

Udover prisen til Meltem Durucan bliver der i aften også uddelt priser til årets innovative projekt, årets partnerskab og årets sociale engagement.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce