Overlæge advarer minister: »Det er absurd og en meget dårlig idé«

Organer risikerer at gå tabt, hvis pårørende først må spørges, når hjernedøden er indtrådt, siger overlæge.

Danmark

Hjerter, lunger og andre organer risikerer at gå tabt, hvis lægerne på landets intensivafdelinger først må tale med de pårørende om organdonation, når hjernedøden er indtrådt.

En af landets førende hjernedødseksperter advarer sundhedsminister Astrid Krag (SF) mod at indføre fælles retningslinjer for, hvornår tiden er inde til at tage det svære emne op med de pårørende.

»Det er absurd og en meget dårlig idé«, siger Michael Kosteljanetz, overlæge på Neurokirurgisk Klinik på Rigshospitalet

»Hvis vi først må spørge, når patienten er hjernedød, forsinkes hele processen. Så tabes vigtige timer, hvor vi skal tage blodprøver og finde egnede organmodtagere. I sidste ende kan det betyde, at der bliver færre organer til de mennesker, der står på venteliste«, siger han.

19-årig trafikkvæstet kvinde vågnede op igen

Det er dokumentarprogrammet 'Pigen der ikke ville dø', som blev vist på DR onsdag aften om den svært tilskadekomne Carina, der får sundhedsministeren til at bede Sundhedsstyrelsen sørge for fælles retningslinjer.

19-årige Carina Melchiors tilstand blev fejlvurderet af lægerne på Aarhus Universitetshospital, og hendes forældre nåede at sige ja til, at hendes organer kunne bruges til organtransplantation. Men det gik ikke som ventet. Carina vågnede op igen.

»Sundhedspersonalet har fejlvurderet Carina og taget samtalen om organdonation med forældrene op på et forkert grundlag. Derfor skal proceduren ændres, så den bliver ens på alle hospitaler«, siger Astrid Krag til DR og fastslår:

»Samtalen skal første finde sted, når hjernedøden er indtrådt«.

LÆS ARTIKLEN

Men ifølge overlæge Michael Kosteljanetz, der også er formand for hjernedødsudvalget under Dansk Neurokirurgisk Selskab, kan samtalen med de pårørende i nogen tilfælde med rette ske, inden hjernedøden er indtrådt.

»Men det siger sig selv, at situationen skal være sådan, at sundhedspersonalet er så godt som 100 procent sikre på, at patienten dør af sin skade, og at det ikke går, som det gik i Aarhus«, siger han.

»Er den sikkerhed til stede, skal sundhedspersonalet spørge på det tidspunkt, hvor de skønner, at de pårørende kan kapere det følelsesmæssigt. Det kan være efter hjernedødsdiagnosen er stillet, men også inden«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce