ORGANDONATION. Tv-udsendelse om ung kvinde, som lægerne fejlagtigt forudse ville blive hjernedød, har fået danskere til at kime donorregisteret på Rigshospitalet ned for at melde sig fra ordningen.
Foto: THOMAS BORBERG

ORGANDONATION. Tv-udsendelse om ung kvinde, som lægerne fejlagtigt forudse ville blive hjernedød, har fået danskere til at kime donorregisteret på Rigshospitalet ned for at melde sig fra ordningen.

Danmark

Udsendelse skaber kø for at komme ud af donorregister

Mange ringer til donorregister for at trække deres tilladelse til organdonation.

Danmark

Telefonerne kimer hos Donorregisterets kontorer på Rigshospitalet i København.

De mange opkald kommer fra mennesker, der vil have deres navn fjernet fra registeret, så deres organer ikke kan gives til andre i tilfælde af dødsfald eller hjernedød.

Opringningerne kommer i kølvandet på DR's udsendelse om den unge kvinde Carina, som læger på Aarhus Universitetshospital forudsagde ville ende som hjernedød efter en færdselsulykke, men som uventet kom sig.

LÆS MERE

»Der har været mange flere, der har haft ringet i dag og har villet meldes ud af donorregisteret«, oplyser Lone Jensen fra Donorregisteret.

»De eneste henvendelser, som vi har fået, er folk, der vil melde sig ud. Men det kan vi jo ikke gøre over telefonen, så vi har bedt folk om at skrive ind til os, at de vil meldes ud«, forklarer hun.

Omtale giver altid flere opkald til donorregisteret

Det er ikke uventet, at udsendelsen ville kunne mærkes på befolkningens lyst til at figurere i det frivillige register, der giver lægerne tilladelse til at udtage organer fra mennesker, hvor hjernen eller hjertet ikke længere fungerer.

»Det har altid en effekt, når der har været en omtale, både positiv og negativ«, siger Lone Jensen.

LÆS OGSÅ

Hun finder det ærgerligt, at tv-udsendelsen får nogle til at trække deres tilsagn om organdonation, men det er ikke noget, hun forsøger at tale borgerne i telefonrøret fra.

»Vi går slet ikke ind i en diskussion med folk. Det er folks egen vilje«, lyder hendes begrundelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce