BEHANDLING. Læge bad pårørende tage stilling til organdonation før en ung kvinde ville dø efter en ulykke. Hun klarede sig. Nu vil hospitalet undgå gentagelser af den for tidlige donationssamtale.
Foto: Region Midtjylland

BEHANDLING. Læge bad pårørende tage stilling til organdonation før en ung kvinde ville dø efter en ulykke. Hun klarede sig. Nu vil hospitalet undgå gentagelser af den for tidlige donationssamtale.

Danmark

Cheflæge på Carinas hospital: Sagen skal ikke udløse ministerindgreb

Standardregler er en skidt idé, advarer cheflæge, der erkender, at Aarhushospital begik fejl efter ung kvindes ulykke.

Danmark

»Man skal overveje meget, om sådan en sag skal medføre, at man indfører ændringer i landsdækkende regler«.

Sådan lyder reaktionen fra Claus Thomsen, der er cheflæge på Aarhus Universitetshospital, som er i fokus i DR's udsendelse om en ung kvinde, som lægerne var nær ved at erklære hjernedød - men som kom sig efter en alvorlig færdselsulykke.

Hendes pårørende blev forinden bedt tage stilling til organdonation.

Dét forløb får sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at bebude, at der skal indføres ens retningslinjer for, hvornår lægerne skal tage det emne op med de pårørende. Hun vil blandt andet have, at man ikke tager emnet op med de pårørende før hjernedøden er indtrådt.

LÆS ARTIKEL

Men man må være varsom med nye regler, mener den aarhusianske cheflæge.

»Det er os, der har været involveret i denne sag. Vi har taget ved lære af den. Så skal man passe på med at lave nationale ændringer«, mener Claus Thomsen.

Eksperter advarer mod standardregler
Også overlæge Michael Kosteljanetz fra Rigshospitalets neurokirurgiske klinik advarer mod de bebudede nye retningslinjer og kalder dem »en meget dårlig idé«.

»Det er vigtigt, at man fra sundhedsministerens side lytter til fagpersonerne om, hvor det er relevant at have fælles retningslinjer«, bidrager Thomsen.

Aarhus Universitetshospital er ved at lave en intern undersøgelse af, hvad der skete i Carina-sagen.

»Man gennemgår alle sagens akter og leder efter svigt og brist, som det hedder. Det hele handler om at lære af det med henblik på at undgå lignende i fremtiden«, mener cheflægen.

Sygehus har erkendt, at man begik fejl

I Carinas tilfælde erkender han, at sygehuset ikke håndterede forløbet godt nok.

»Vi er sikre på, at vi for tidligt har været i dialog med familien om organdonation. Vi vurderede alvorligere, end tilfældet var. Det er helt oplagt. Det er vi klar over«, siger Claus Thomsen til politiken.dk.

LÆS OGSÅ

Carinas familie har anmeldt forløbet til Patientombuddet, der håndterer klager over sundhedsvæsenets behandlinger.

Det er cheflægen tilfreds med: »Det er vigtigt med en uvildig institution, som undersøger spørgsmålet om fejl«.

Han tilføjer, at lægerne i Dansk Neurokirurgisk Selskab også har reageret på sagen. Foreningen vil se på, hvordan lægerne tager beslutning om at ophøre med behandlingen af patienter med svære hjerneskader.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce