Transplantationsgruppe: Danskerne kan godt gennemskue Carina-sagen

Patientforeninger er ikke bange for, at patientsag skader støtten til organdonation.

Danmark

Patientforeningerne herhjemme frygter ikke for danskernes opbakning til organtransplantation.

DR's udsendelse om Carina, en ung kvinde, der på Aarhus Universitetshospital - fejlagtigt - blev spået at ville lide hjernedøden, kommer næppe til at få danskerne til at flygte fra donorregisteret.

»Det er klart, at jeg forstår bekymringen«, siger Jan Rishave.

»På den andens side tror jeg, at alle er i stand til at se igennem denne her sag og sige: 'Okay her blev den trukket lidt for langt og var ikke efter bogen«, siger Rishave, der er formand for Transplantationsgruppen - en sammenslutning af patientforeninger - og næstformand i Nyreforeningen.

LÆS MERE

Når man har taget diskussionen hjemme over køkkenbordet, så ved man, hvad de andre familiemedlemmer ønsker.

I sagen om Carina fik de pårørende at vide, at den unge kvinde uvægerligt ville ende som hjernedød, og at der ikke var udsigt til noget andet udfald.

Kom sig trods ventet hjernedød
Trods forudsigelsen vendte hun tilbage til livet og er i dag ved bevidsthed og rimeligt velfungerende, om end med handikaps som følge af hjerneskader.

Imidlertid lægger Jan Rishave vægt på, at kvindens organer ikke ville være blevet taget ud, før hjernedøden var indtrådt.

»Ingen - overhovedet ingen - vil blive erklæret hjernedød, uden at det er tilfældet. Vore sikkerhedsregler er så enorme, at det kan jeg ikke forestille mig«, siger han til politiken.dk.

»Jeg er lidt i tvivl, men jeg tror, at danskerne godt er i stand til at kunne skille de her ting ad og se, at det foregår på en rimelig måde«, siger han om organdonationerne.

Opfordring: Familier bør tale om organdonation

Samtidig er han glad for, at der generelt er en meget stor opbakning til det følsomme spørgsmål blandt danskerne - også selv om mange ikke nødvendigvis får udfyldt donorkortene, der giver tilladelse til at bruge organer i tilfælde af, at bæreren af kortet omkommer.

LÆS OGSÅ

»Det vigtigste er, at man får talt sammen, så de pårørende ved, hvad de skal svare i den situation. Når man har taget diskussionen hjemme over køkkenbordet, så ved man, hvad de andre familiemedlemmer ønsker«, forklarer formanden for Transplantationsgruppen.

»Det vigtige for mig er, at der kommer så mange som muligt til, og at det sker på en rimelig måde, så man ikke føler sig presset«, konstaterer Jan Rishave.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce