Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Transplantationsgruppe: Danskerne kan godt gennemskue Carina-sagen

Patientforeninger er ikke bange for, at patientsag skader støtten til organdonation.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Patientforeningerne herhjemme frygter ikke for danskernes opbakning til organtransplantation.

DR's udsendelse om Carina, en ung kvinde, der på Aarhus Universitetshospital - fejlagtigt - blev spået at ville lide hjernedøden, kommer næppe til at få danskerne til at flygte fra donorregisteret.

»Det er klart, at jeg forstår bekymringen«, siger Jan Rishave.

»På den andens side tror jeg, at alle er i stand til at se igennem denne her sag og sige: 'Okay her blev den trukket lidt for langt og var ikke efter bogen«, siger Rishave, der er formand for Transplantationsgruppen - en sammenslutning af patientforeninger - og næstformand i Nyreforeningen.

LÆS MERE

Når man har taget diskussionen hjemme over køkkenbordet, så ved man, hvad de andre familiemedlemmer ønsker.

I sagen om Carina fik de pårørende at vide, at den unge kvinde uvægerligt ville ende som hjernedød, og at der ikke var udsigt til noget andet udfald.

Kom sig trods ventet hjernedød
Trods forudsigelsen vendte hun tilbage til livet og er i dag ved bevidsthed og rimeligt velfungerende, om end med handikaps som følge af hjerneskader.

Imidlertid lægger Jan Rishave vægt på, at kvindens organer ikke ville være blevet taget ud, før hjernedøden var indtrådt.

»Ingen - overhovedet ingen - vil blive erklæret hjernedød, uden at det er tilfældet. Vore sikkerhedsregler er så enorme, at det kan jeg ikke forestille mig«, siger han til politiken.dk.

»Jeg er lidt i tvivl, men jeg tror, at danskerne godt er i stand til at kunne skille de her ting ad og se, at det foregår på en rimelig måde«, siger han om organdonationerne.

Opfordring: Familier bør tale om organdonation

Samtidig er han glad for, at der generelt er en meget stor opbakning til det følsomme spørgsmål blandt danskerne - også selv om mange ikke nødvendigvis får udfyldt donorkortene, der giver tilladelse til at bruge organer i tilfælde af, at bæreren af kortet omkommer.

LÆS OGSÅ

»Det vigtigste er, at man får talt sammen, så de pårørende ved, hvad de skal svare i den situation. Når man har taget diskussionen hjemme over køkkenbordet, så ved man, hvad de andre familiemedlemmer ønsker«, forklarer formanden for Transplantationsgruppen.

»Det vigtige for mig er, at der kommer så mange som muligt til, og at det sker på en rimelig måde, så man ikke føler sig presset«, konstaterer Jan Rishave.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden