0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Personale på plejehjem tvinges i uniform

Nyt krav fra Sundhedsstyrelsen betyder, at ansatte på plejehjem ikke må arbejde i deres eget tøj.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De fleste plejehjem prøver at gøre forholdene så hjemlige som mulige, og i de senere år har ansatte skiftet uniformen ud med deres eget tøj for at skabe en mere familiær atmosfære. Men den udvikling stopper nu.

Kommuner landet over forlanger, at personalet skifter til kitler og andre former for ensartet arbejdsbeklædning på grund af en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen. Den fastslår, at ansatte i ældreplejen bør have en »arbejdsdragt« for at hindre smitte med resistente bakterier.

Men kittelkravet møder skarp modstand. På plejehjemmet Hjortshøj i Århus, hvor kommunen er på vej med regler om ens plejehjemsbeklædning, har personalet arbejdet i privat tøj de seneste ti år, fortæller leder Kirsten Obling.

»Det er ud fra et ideologisk synspunkt. Vi vil gerne bevare de ældres integritet, og selv om man bor på plejehjem, så er det stadig borgernes hjem, og så skal vi ikke være i uniform«, siger Kirsten Obling.

»Uniformer skaber en magtposition«
Plejehjemsleder Suzanne Helms på plejehjemmet Rødegård i Silkeborg Kommune, hvor kittelreglerne også er på vej, mener, at »uniformer skaber en magtposition og en distance til beboeren«.

Hun afskaffede uniformerne, da hun tiltrådte for 12 år siden: »De ældre sagde dengang til os, at »nu er I mere lige som os, og det er rart««.

Især demente er det nemmere at have dialog med, når personalet optræder i deres eget afslappede hverdagstøj, fastslår Suzanne Helms.Overlæge Tove Rønne fra Sundhedsstyrelsen forklarer, at arbejdsdragten skal beskytte mod, at ansatte fører resistente bakterier ind og ud af plejehjemmet og mellem de ældre.

»De ansatte skal derfor skifte til arbejdsdragt, når de kommer til arbejdspladsen, og igen, før de går. Og arbejdsdragten skal udformes, så den tillader god hygiejne«, siger Tove Rønne.

Fingrene op af farsen
En rundspørge fra Politiken Research viser, at forholdene er meget forskellige fra plejehjem til plejehjem.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce