trosspørgsmål. Flygtningenævnet erkender nu, at det kan være svært at leve som kendt kristen i Afghanistan, hvor det absolutte flertal er muslimer.
Foto: RAHMAT GUL/AP

trosspørgsmål. Flygtningenævnet erkender nu, at det kan være svært at leve som kendt kristen i Afghanistan, hvor det absolutte flertal er muslimer.

Danmark

Kovending i Flygtningenævnet kan ændre dansk asylpolitik

Afghaner, der var konverteret til kristendommen, får alligevel opholdstilladelse.

Danmark

En ny asylafgørelse gør nu op med årtiers praksis over for asylsøgere, der er konverteret til kristendommen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Mandag tildelte Flygtningenævnet, asylmyndighedernes højeste instans, opholdstilladelse til en 21-årig afghansk mand, som er blevet kristen i Danmark.

Opholdstilladelsen går stik imod den afgørelse, selvsamme nævn traf i foråret.

Her fik den 21-årige afslag, fordi nævnet vurderede, at det var usandsynligt, at de afghanske myndigheder kendte til hans konvertering, og fordi han kunne afstå fra at praktisere sin kristne tro offentligt.

Grundlæggende menneskerettighed Men i den nye afgørelse lyder helt nye toner:

»Flygtningenævnet finder at måtte lægge til grund, at myndigheder og andre vil blive bekendt med ansøgers konvertering og nye religion, hvis ansøger vender tilbage til Afghanistan«.

»Flygtningenævnet lægger herved vægt på, at religionsfrihed er en grundlæggende menneskerettighed, der ikke kun beskytter den troendes indre religiøse overbevisning. Men tillige omfatter ret til at give udtryk for denne indre religiøse overbevisning gennem adfærd og handling«, skriver Flygtningenævnet i afgørelsen, som avisen er i besiddelse af.

Dommen er en principiel ændring af en hidtidig praksis, hvor kristne konvertitter fra særligt Afghanistan og Iran har fået afslag med henvisning til, at de blot kunne skjule deres nyfundne tro i hjemlandet.

For knap en måned siden fik også den afghanske konvertit Mohammad Ayoubi ændret sit asylafslag til opholdstilladelse, men her mente Flygtningenævnet, at medieomtale af hans sag havde skabt risiko for Ayoubi, og at det i sig selv begrundede asyl.

En rækker sager kan blive genåbnet

Gårsdagens afgørelse falder på baggrund af, at nævnet i juli genoptog de to omtalte sager efter en direkte kritisk henvendelse fra UNHCR, FN's flygtningemyndighed.

Den nye asylafgørelse åbner for at genoptage en række sager, mener Niels-Erik Hansen, advokat for den 21-årige afghaner. I øjeblikket har advokaten flere ankesager hos FN.

Også Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp, ser afgørelsen som et principielt nybrud i dansk asylpolitik.

»I stedet for udelukkende at lægge vægt på, om konversionen for nuværende er kommet til hjemlandets kendskab, lægger man nu vægt på, at det vil den på et tidspunkt«, siger hun.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce