Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Grafik: Jens Mørch
Foto: Grafik: Jens Mørch

omfattende. 536 lastbiler har kørt 15.000 ton ulovlig kunstgødning til Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gødningsmafia bryder miljølov

160 landmænd har aftaget ulovlig sprøjtegift og kunstgødning fra et illegalt importnetværk styret af jyske bagmænd.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Via et bestillingssystem har danske landmænd fra hele landet været i stand til at bestille ulovlige sprøjtegifte og kunstgødning hos to jyske bagmænd, som har organiseret en omfattende ulovlig import hen over den dansk-tyske grænse.

Det fremgår af en aktindsigt i myndighedernes korrespondance om den opsigtsvækkende sag, som Politiken har fået.

Ulovlig import stammer fra Nordtyskland Den omfattende import er foregået ved, at landmændene har afgivet bestilling til de to bagmænds selskab, der ifølge Politikens oplysninger så har fået hentet varerne på et lager i byen Leck i Nordtyskland, hvorfra de på lastbil er blevet kørt ud til landmændene.Importen, der involverer over 500 lastbilssendinger i perioden 2007 til 2009, har gjort det muligt for landmændene at bryde miljøreglerne og sprede mere kunstgødning og sprøjtegift ud på markerne end tilladt.

I alt er der uden om myndighederne blevet importeret 15.000 ton gødning og 45 ton sprøjtegift, hvoraf 21 ton er forbudte her i landet.

Ekspert: »Det er stærkt bekymrende«
Sagens organiserede og omfattende karakter vækker uro hos eksperterne.

»Det er stærkt bekymrende. Vi snakker ikke bare om fire landbrug, der er kommet skævt af sted«, siger Mogens Flindt, lektor i biologi på Syddansk Universitet.

»Vores søer og vandløb kan have modtaget en betydelig ekstra stofkoncentration på grund af det her til skade for vandmiljøet«, siger han.

Det er forkasteligt, at landmænd importerer ulovlige sprøjtemidler og gødning. Jeg er meget forundret over, at der er så mange, der er blevet fristet af at købe de ulovlige midler.

Politiet efterforsker sagen
Sagen efterforskes i øjenblikket af Østjyllands Politi, der ikke kan oplyse, hvornår man regner med at kunne rejse tiltale mod bagmændene og de involverede landmænd.

»Der er tale om en omfattende sag, som involverer personer i hele landet«, siger Morten Holm fra anklagemyndigheden i Østjyllands Politi.

Ud over de to bagmænd risikerer 160 landmænd at blive tiltalt i sagen, fortæller Morten Holm.

Toppen af isbjerget
Ifølge Mogens Flindt kan man frygte, at endnu flere landmænd og importører er involveret i den ulovlige import af gift og gødning hen over den dansk-tyske grænse.

»Man kan frygte, at det her kun er toppen af isbjerget«, siger han.Ifølge en opgørelse fra Miljøstyrelsen omfatter den ulovlige import sprøjtemidler, der er kategoriseret som sundhedsskadelige og kræftfremkaldende.

Kort før jul udsendte Miljøstyrelsen en pressemeddelelse om den ulovlige giftimport. Andre dele af sagen har ligeledes tidligere været fremme i medierne, men sagens omfattende og organiserede karakter har endnu ikke været belyst.

Politkere fordømmer import
Både fødevareminister Mette Gjerskov (S) og miljøminister Ida Auken (SF) fordømmer den ulovlige handel i skarpe vendinger.

»Ulovlige sprøjtegifte og ulovlig gødning kan potentielt skade både vores miljø, vores drikkevand og den mad, vi spiser«, siger Mette Gjerskov.Sagen giver dog ikke anledning til ændringer i kontrollen, oplyser Ida Auken.

»Vi har en task force, der omfatter folk fra Miljøstyrelsen, Skat og Natur- og Erhvervsstyrelsen, der kontrollerer det her område. Det er uhørt, at folk vælger at snyde, men vi har en effektiv indsats på det her område«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mange landmænd er aftagere
Ifølge Niels Bugge fra Østjyllands Politi er stort set samtlige danske politikredse involveret i sagen.

»Bornholms, Københavns og Vestegnens Politikredse, de tre har ikke nogen sager, men resten af politikredsene i Danmark har landmænd, der har aftaget de her ting«, siger han.

»Hvad angår alle de landmænd, som har aftaget tingene, er de for halvdelens vedkommende sendt ud til deres respektive kredse til videre efterforskning derude. Den anden halvdel ligger stadig her hos os i Østjyllands Politi, før vi kan sende dem ud i kredsene«, siger Niels Bugge.

Man kan frygte, at det her kun er toppen af isbjerget.

Rutinerede bagmænd
Ifølge Politikens oplysninger har de to bagmænd baggrund i foderstofbranchen.

Den ene har været direktør i selskabet, den anden ejer. Desuden er angiveligt en tredje person fra Djursland involveret i sagen. Ifølge lokale kilder, som Politiken har talt med, er der tale om en »investor« eller »pengemand«.

»Det er nogen, der har importeret gødning og pesticider fra Tyskland og solgt det videre via et netværk. De har arbejdet med det tidligere og har selvfølgelig haft et kendskab til mange landmænd. Og så har man handlet«, siger Niels Bugge.

Landbruget undrer sig
I landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, er man forundret over, at så mange medlemmer har været involveret i den ulovlige handel.

»Det er forkasteligt, at landmænd importerer ulovlige sprøjtemidler og gødning. Jeg er meget forundret over, at der er så mange, der er blevet fristet af at købe de ulovlige midler«, siger viceformand Henrik Frandsen.Har I ikke et problem, når det ikke bare er en enkelt eller to lovovertrædere, men altså en meget mere organiseret import, der er foregået?

»Vi har en meget klar politik på området, og den kender vores medlemmer. At der så alligevel er nogle, der ikke kender forskellen på ret og forkert er meget beklageligt. De kan aldrig have været i tvivl om vores holdning«, siger viceformanden.

Ignorerer danske regler

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et af landmændenes motiver til importen har efter alt at dømme været ønsket om billige sprøjtemidler, blandt andet fordi de sælges uden afgifter i Tyskland. I forhold til de enorme mængder kunstgødning, der indgår i sagen, har motivet angiveligt været at få mulighed for at sprede mere ud på markerne, end de danske kvoter tillader af hensyn til vandmiljøet.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden