Menneskehandel. FN udtrykker bekymring for, at adoption i Etiopien er ved at udvikle sig til børneeksport.
Foto: BEN CURTIS/AP

Menneskehandel. FN udtrykker bekymring for, at adoption i Etiopien er ved at udvikle sig til børneeksport.

Danmark

Forældre blev lokket til bortadoption

Etiopisk børnehjem, som formidlede adoptivbørn til Danmark, anklages for at love penge til forældre, der vil bortadoptere.

Danmark

Falske løfter om penge og uddannelse.

Adoptionslovene blev systematisk brudt, da et etiopisk børnehjem, som formidlede adoptivbørn til Danmark, franarrede forældre deres børn for at sende dem videre til adoption.

Det fortæller Kedir Nur fra bystyret i provinsbyen Assela nu til Politiken. Han har været med til at udforme en rapport, som tidligere i år førte til lukning af en afdeling af børnehjemmet Enat Alem, som samarbejder med den danske organisation DanAdopt:

»Enat Alem havde en stor stab af medarbejdere, som rejste rundt i landsbyerne og fortalte folk, at hvis de opgav deres børn, ville de få en masse penge selv«.

LÆS OGSÅ »I nogle tilfælde udbetalte de endda symbolske beløb, indtil forældrene skrev under i retten. De overtalte dem også til at lyve om deres børns alder. Til gengæld lovede de, at deres børn ville blive en god investering, fordi de ville komme tilbage igen efter kort tid og forandre familiens liv fuldstændigt«, siger Kedir Nur, der er børneansvarlig i Assela. Rapporten, som Politiken har haft adgang til at læse i, viser, at 90-95 procent af børnene ikke var forældreløse og havde forældre, der kunne forsørge dem.

Derfor er børnehjemmets aktive rekrutteringsmetode strengt forbudt. Ifølge etiopisk og international lov skal adoption til udlandet altid være den sidste udvej.

Et større mønster
Fra 2001 til 2011 har danske forældre adopteret 644 børn fra Etiopien. Det har ikke været muligt at få oplyst, hvor mange af disse aftaler der er kommet i stand via Enat Alem.

Men to af dem er pigen Amy og hendes lillesøster, hvis historie Politiken har beskrevet i tidligere artikler.

Jeg finder det helt fatalt, at DanAdopt ikke tjekker tingene ordentligt, men bare tager de centrale myndigheders ord for pålydendeAmys mor var blandt de forældre, der fik falske løfter fra Enat Alem. Blandt andet blev hun lovet en universitetsuddannelse til sin ældste datter, hvis hun gav de to yngste bort.

FN har ved flere lejligheder udtrykt stærk bekymring for, at adoption i Etiopien er ved at udvikle sig til børneeksport.

Også delstatslige myndigheder har over for Politiken bekræftet, at Amys tilfælde er del af et mønster, hvor børnehjemmet har lokket, presset og narret familier til at afgive deres børn, og hvor alle etiske regler og konventioner er blevet overtrådt.

DanAdopt samarbejder stadig med det sidste af Enat Alems tre børnehjem, som ligger i hovedstaden, Addis Abeba.

Skrappere statslig kontrol

To ud af tre børnehjem under Enat Alem er nu lukket af myndighederne. Vækker det ikke bekymring?»Jo, vi følger det rigtig nøje, men det gælder jo for rigtig mange børnehjem, de har ikke været alene«, siger DanAdopts direktør, Marianne Wung-Sung. Samtidig henviser hun til, at DanAdopt ikke har haft kontakt til de lokale og regionale myndigheder.LÆS OGSÅ »Vi har spurgt de centrale myndigheder og fået at vide, at de ikke har nogen bemærkninger«, siger Marianne Wung-Sung. Den forklaring er Venstres social- og familieordfører ikke tilfreds med: »Jeg finder det helt fatalt, at DanAdopt ikke tjekker tingene ordentligt, men bare tager de centrale myndigheders ord for pålydende«, siger Eyvind Vesselbo. »Det er uacceptabelt og ikke fair over for hverken børn eller familier, at der er usikkerhed om, om børnene er stjålet, lokket eller købt af deres forældre«, siger han og efterlyser en skrappere statslig kontrol med private adoptionsbureauer. Socialminister Karen Hækkerup (S) vil ikke kommentere sagen, men henviser til ankestyrelsen, som er i færd med at undersøge oplysningerne om DanAdopts samarbejde med det private børnehjem.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce