Forstående. Sara Dybris krydser Blågårds Plads. Hun synes ikke godt om den nye finanslov, som Enhedslisten stemte for, men forstår, hvorfor aftalen er indgået.
Foto: Ditte Valente

Forstående. Sara Dybris krydser Blågårds Plads. Hun synes ikke godt om den nye finanslov, som Enhedslisten stemte for, men forstår, hvorfor aftalen er indgået.

Danmark

Finanslov: Nørrebro tilgiver Johanne

De enhedslistevælgere, Politiken har talt med i en af partiets højborge, er ærgerlige, men ikke sure over den røde aftale om finansloven.

Danmark

På Blågårds Plads på Nørrebro i København står en barnevogn, hvis knaldrøde farve matcher det mest populære parti i området.

Pladsen ligger i hjertet af Enhedslistens bagland. Her begynder Politiken en temperaturmåling på opbakningen til den finanslovsaftale, som Enhedslisten søndag indgik med regeringen, og som støttepartiet selv kalder for ikke god nok.

Det samme siger en række af partiets vælgere, som Politiken har talt med, men de har forståelse for, at indflydelse kræver kompromiser.

LÆS OGSÅ Den røde barnevogn tilhører Sara Dybris, som med en skummåtte og sin snart fire måneder gamle datter Polly er på vej hjem fra efterfødselsyoga.

Hun er på barselsorlov fra sit arbejde som adjunkt i britisk og irsk historie ved Aarhus Universitet. Hun bor i bydelen og er medlem af Enhedslisten.

Må være villige til at gå på kompromis
Ligesom sit parti er hun heller ikke glad for aftalen, som hun sammenligner med at tisse i bukserne, fordi den blot udskyder problemerne med de dagpengemodtagere, som står til at falde ud af dagpengesystemet.

Hun er dog glad for, at partiet bliver en del af aftalen i modsætning til skatteaftalen, som regeringen i sommer indgik med Venstre og Konservative.

Ellers var det blevet med den anden side, og det var nok blevet værre»Jeg synes ikke, det er en fed aftale, de har indgået, men jeg har svært ved at se, at den var blevet bedre af, at de havde holdt sig udenfor og Venstre havde lavet den. Så havde Enhedslisten stået udenfor to gange, og muligvis var det blevet endnu sværere at komme med i forhandlingerne en anden gang, fordi de ikke ligner et realistisk alternativ, hvis de aldrig er villige til at gå på kompromis«, siger Sara Dybris.

Hun mener, at ultimative krav er »generelt idiotiske« i politik og, at man bør være indstillet på, at der skal hugges en hæl og klippes en tå.

Det vækker genklang i Ravnsborggade ikke langt derfra, hvor 61-årige Søren Halling har haft sin butik med brugte lamper og møbler i 20 år.

Han stemte på Enhedslisten ved seneste valg, fordi han synes, at SF er for langt til højre. I hans øjne er finanslovsaftalen ikke noget at prale af, men den har i det mindste sikret, at der ikke bliver indgået en aftale med Venstre.

»Man må regne med, at de har vurderet, at det var det, vi fik mest ud af. Ellers var det blevet med den anden side, og det var nok blevet værre«, siger Søren Halling.

Sætter pris på ærlighed
Sådan tænkes der også bag disken i Folkets Hus’ café ved Folkets Park. Her står Maria Pagels på 36 år. Når hun ikke skænker kaffe eller øl, er hun kommunikationsmedarbejder i Solhvervfonden.

Hun mener, at Enhedslisten har kæmpet bravt og ser det som noget positivt, at partiet står ved, at aftalen ikke er ideel.

»Jeg sætter pris på, at man melder ærligt ud og siger: Det var, hvad vi kunne opnå under de givne omstændigheder, og jeg synes, de har forsøgt at forklare de forbedringer, de trods alt har sikret«, siger Maria Pagels.På den anden side af bardisken sidder 30-årige Marie Jonassen og læser lektier til sin eksamen på studiet folkesundhedsvidenskab. Hun stemmer ligeledes på Enhedslisten og ser aftalen som en opfordring til befolkningen og organisationer om at lægge pres på regeringen.

»Det her er bare første skridt på vejen til at skabe et folkeligt pres; det synes jeg også har været godt kommunikeret ud«, siger hun.

De andre røde partier har svigtet
Et andet sted på Nørrebro, hvor der bliver drukket kaffe og stemt på Enhedslisten, er på cafeen Laundromat i Elmegade.

Kaffen er købt af 22-årige Rasmus Mortensen, som mødes med to studiekammerater inden dagens undervisning på medicinstudiet på Panum Instituttet.Han så gerne, at Enhedslisten beholdt sin rolle som et protestparti, der siger: Hertil og ikke længere. Dog ikke hvis prisen er, at regeringen indgår en finanslov med Venstre; derfor får finanslovsaftalen ikke ham til at sætte kryds ved et andet parti til næste valg.

»Hvis vi skal have nogen, der taler de svages sag i samfundet, er det Enhedslisten. Der synes jeg, at alle de andre røde partier har svigtet«, siger Rasmus Mortensen.

»Take it easy«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Korsgade bakker 53-årige Jens Diederichsen også op om, at et alternativ med Venstre ville have været værre.

Han har været medlem af Enhedslisten i omkring tre år og minder om, at politik er det muliges kunst.

LÆS OGSÅ

Han maner til besindighed og mener ikke, at den indgåede finanslov bør resultere i ændringer i partiets hovedbestyrelse, som også godkendte aftalen.

»Nej, take it easy, Jorden er jo ikke gået under endnu«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce