Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Børn arver forældrenes kontanthjælp

40 procent af unge kontanthjælpsmodtagere mellem 18 og 24 år har forældre, som også har været på kontanthjælp.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den sociale arv er særdeles stærk, når det gælder befolkningens kontanthjælpsmønstre. For en stor del af de unge, der modtager kontanthjælp i dag er såkaldte »andengenerationsmodtagere«, der har arvet mønstret fra deres forældre.

Derfor skal regeringen ikke håbe på alt for store økonomiske gevinster ved den reform af kontanthjælpen, som bliver drøftet i forbindelse med finanslovforhandlinger, skriver Berlingske.

Omkring 40 procent af unge kontanthjælpsmodtagere mellem 18 og 24 år har forældre, som også selv har været på kontanthjælp.

»Man skal ikke forvente mirakler« For indvandrerunge på kontanthjælp er andelen 60 procent, for efterkommere helt oppe på 70 procent, viser nye beregninger, som tænketanken Kraka har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Dream-registret ifølge Berlingske.

»Set i lyset af disse tal skal man nok ikke være superoptimistisk i forhold til, hvor mange penge man kan hente ind på en reform«, siger Jonas Zielke Schaarup, der er ledende økonom i Kraka, til avisen.

LÆS LEDER

»For de stærke grupper vil regulering af ydelsen sandsynligvis have en effekt. Men for de svage skal man ikke forvente mirakler. Her er skaden sket langt tidligere«, tilføjer han.

Hjælper ikke at sænke ydelser

Han mener dog stadig, at det er en god idé at skære i kontanthjælpen til unge under 30 for at få flere i job eller uddannelse.

Ifølge Martin D. Munk, leder af Center for Mobilitetsforskning og professor på Aalborg Universitet, skal der mere til end at sænke kontanthjælpen for at få de unge i uddannelse eller i beskæftigelse.

»Hvis man bare sænker ydelserne, bliver mange af de her unge ikke jobsøgende, de bliver bare fattigere eller cirkulerer rundt på erhvervsskolerne, i mange tilfælde uden at gennemføre«.

»Det er en indsats, der primært skal starte i børnehaven og skolerne samt i familierne«, siger han til Berlingske.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden