Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Kriminalforsorgen: Det er ikke i orden at ignorere hash

Hvis betjente ser gennem fingre med brug af hash, vil de blive straffet, siger direktør for Kriminalforsorgen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vil få konsekvenser for fængselsbetjente, hvis de ser gennem fingre med indsattes brug af hash.

Det siger William Rentzmann, direktør for Kriminalforsorgen, efter en undersøgelse har vist, at betjentene i visse tilfælde ignorerer den velkendte lugt i næseborene, når de indsatte ryger hash.

»Hvis betjente ser gennem fingre med brug af hash - eller andre forbudte ting, som den enkelte synes, skal være lovligt - er det en disciplinær forseelse, som vil blive straffet«, siger direktøren.

Tre ud af fire følger dømmekraft

Antropologen Torsten Kolind har sammen med kolleger interviewet 22 fængselsbetjente, lavet observationer i lukkede og åbne fængsler samt sendt spørgeskemaer ud til de ansatte.

Han er kommet frem til, at hashrygende fanger sjældent bliver straffet efter narkoreglementet. Flere end tre ud af fire fængselsbetjente siger, at de i stedet bruger deres personlige dømmekraft og erfaring.

»Hvis man skal være venlig, kan man måske sige, at det er en meget menneskelig holdning, disse betjente giver udtryk for, men det går bare ikke«, siger William Rentzmann.

»Også betjente kan naturligvis have deres personlige holdninger til brug af hash, men i deres professionelle virke skal de håndhæve reglerne. Og efter reglerne er hash forbudt i fængsler. Sådan er det«, siger han.

De ansatte tillader hash, fordi det sløver de indsatte og er en form for selvmedicinering af personlige problemer, så der opstår mindre ballade, fortæller de ansatte selv.

»At få 'fred og ro' er ikke en professionel begrundelse for at se gennem fingre med reglerne. Det er tværtimod en misforståelse af deres opgave. Vi er på arbejde for at forhindre kriminalitet - ikke for at få fred og ro«, siger William Rentzmann.

Direktøren mener, at det på sigt vil få konsekvenser for de indsatte, hvis fængselsbetjentene ignorerer indsattes brug af hash.

»Jo mere man ser gennem fingre med brug af hash, des større er risikoen for, at flere vil smugle ind. Og jo mere der kommer ind, des flere fysiske kontrolforanstaltninger vil der blive indført«.

- Det vil sige endnu flere visitationer, razziaer, narkohunde, skannere osv. Så en laissez faire holdning fører i virkeligheden til mere kontrol.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden