0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbud mod sexkøb er tæt på at blive lagt i graven

Regeringens juraeksperter advarer mod at indføre forbud mod købesex.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PETER HOVE OLESEN (arkiv)
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

sexkøb. SF's ligestillingsordfører er ved at miste håbet om, at regeringen gennemfører forbuddet, som ellers er officiel S-SF-politik.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det forbud mod købesex, som både Socialdemokraterne og SF officielt går ind for, og som ligestillingsminister Manu Sareen (R) tidligere har slået på tromme for, hænger i en meget tynd tråd.

Ifølge Politikens oplysninger har Straffelovrådet vendt tommelfingeren nedad i den juridiske undersøgelse af et forbud mod købesex, som regeringen i fjor bad rådet om at udarbejde.

Analysen ventes offentliggjort i næste uge, og i regeringspartierne er der en udbredt opfattelse af, at regeringstoppen vil bruge netop Straffelovrådets konklusion som argument for at lægge et generelt forbud mod købesex i graven. I stedet vil regeringen lancere en række andre initiativer, som skal hjælpe prostituerede og handlede kvinder.

LÆS OGSÅ

Forbud er stadig SF-politik
Af samme grund er sagen en særdeles øm tå i regeringspartierne, hvis folketingsgrupper er splittet på kryds og tværs.

Ligestillingsordførerne for S og SF, Rasmus Horn Langhoff og Pernille Vigsø Bagge, lægger vægt på, at partierne officielt går ind for et forbud mod købesex.

Men Vigsø Bagge ser lige nu pessimistisk på mulighederne for at komme igennem med partiets gamle mærkesag: »Jeg kunne godt forestille mig, at det bliver en noget mildere løsning«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Går SF ind for et forbud mod sexkøb, uagtet hvad Straffelovrådet når frem til?

»Ja, altså, SF har jo det som vedtaget politik fra SF’s hovedbestyrelse, og det har vi ikke lavet om på siden da«.

Bekymring om Bødskov
Ifølge Politikens oplysninger var spørgsmålet om et forbud mod købesex på dagsordenen i regeringstoppens hjertekammer, Koordinationsudvalget, i denne uge. Men konklusionen fra mødet er ikke sivet ned til folketingsgrupperne endnu.

Særligt i S og SF vil en afvisning af et forbud gøre ondt på mange. Socialdemokraterne vedtog i 2009 efter en hed intern debat, at partiet officielt ønsker et forbud. Nuværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) var dengang blandt de markante fortalere for et forbud.

LÆS OGSÅ

Nuværende justitsminister Morten Bødskov (S) har Straffelovrådet under sit ressortområde og stod dengang som markant modstander af et forbud mod købesex. At netop Bødskov har området under sig, beroliger ikke tilhængere af et forbud i de forskellige partier.

Socialdemokraternes beslutning i 2009 kom, fire år efter at SF havde truffet en lignende beslutning.

S' og SF's holdninger er de samme
Ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) står benhårdt på et forbud mod sexkøb.

»Ja, det er Socialdemokratiets holdning, at det sammen med mange andre tiltag er en god måde at hjælpe prostituerede ud af prostitution på«.

Hos de radikale har spørgsmålet flere gange i den sidste måned været til diskussion.

Partiets officielle politik daterer sig til en landsmødebeslutning i 2009, hvor det blev vedtaget, at »Det Radikale Venstre vil arbejde for, at det bliver kriminelt at købe sex hos prostituerede, der opholder sig ufrivilligt i erhvervet«. I øjeblikket har folketingsgruppens medlemmer givet hinanden mundkurv på, indtil der er truffet en formel beslutning i partiet.

LÆS OGSÅ

Men for fire år siden bekendte den nuværende ligestillingsminister, Manu Sareen, klart kulør og sagde i forbindelse med kampagnen ’tagstillingmand.dk’, at »jeg støtter et forbud mod sexkøb, fordi køb af sex grundlæggende er et overgreb og udnyttelse af medsøstre, mødre og døtre i en meget udsat position«.

I oktober i år forklarede han dog i Folketinget, at han ikke længere er sikker på, at et forbud er den rette vej.

Opbakning fra Reden-forstander
En af de mest markante fortalere for et forbud har længe været Dorit Otzen, der gennem mange år har været forstander på Vesterbro-værestedet Reden for blandt andre prostituerede. Hun sætter sin lid til specielt SF og til dels S:

»Jeg håber på, at SF kan være med til at skubbe til den beslutning. Og så er der også mange kræfter i Socialdemokratiet, som går ind for et forbud. Så det håber jeg på. Vi har arbejdet for det i rigtig, rigtig mange år og arbejdet med konsekvenserne. Og jeg synes ikke, det klæder Socialdemokraterne at have den holdning, at kvinder er noget, man kan købe«, siger Dorit Otzen.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce