Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Lukket. Det private børnehjem, Enat Alem, har nu fået lukket to af sine tre børnehjem af de etiopiske myndigheder.
Foto: Dorrit Saietz

Lukket. Det private børnehjem, Enat Alem, har nu fået lukket to af sine tre børnehjem af de etiopiske myndigheder.

Danmark

DanAdopt tav om lukket børnehjem

Dansk adoptionsbureau samarbejder med børnehjem, som er lukket af myndighederne i Etiopien.

Danmark

Det private danske adoptionsbureau DanAdopt har store problemer med sine operationer i Etiopien, som er det land, organisationen henter suverænt flest børn hjem fra.

Det private børnehjem Enat Alem, som er en helt central samarbejdspartner for DanAdopt, har nu fået lukket to af sine tre børnehjem af de etiopiske myndigheder.

LÆS OGSÅ Enat Alems børnehjem i byen Assela blev for fire måneder siden lukket af de lokale myndigheder, angiveligt fordi der var rod i regnskaberne, og fordi børnehjemmet ikke opfyldte lovens krav om at støtte børn i lokalsamfundet med velgørende arbejde. Desuden havde børnehjemmet ikke tilladelse til at involvere sig aktivt i adoptionssager. Lokalt kontor sagde intet videre DanAdopts egen medarbejder i Addis Abeba vidste godt, at det var myndighederne, der skred ind. Det har hun, Denkai Hadgu, bekræftet over for Politiken. Men hun har ikke sagt det videre til hovedkvarteret i Danmark. »Vi var ikke vidende om, at det var myndighederne, der havde lukket Assela. Vi havde modtaget en besked om, at Assela-børnehjemmet var lukket, men har ikke tillagt det yderligere betydning«, siger Marianne Wung-Sung, direktør for DanAdopt, som giver udtryk for, at hun har fuld tillid til sine lokale medarbejdere, på trods af at de tilsyneladende har fejlinformeret hende.

Trusler og falske løfter
Den etiopiske pige Amys mor, Genet Kedir, som er bosat i Assela, var øjenvidne til, at de lokale myndigheder konfiskerede børnehjemmets inventar under en politiaktion.

Vi vil nu vurdere, om DanAdopt har foretaget korrekt orientering af de danske myndighederOver for hende har direktøren Ato Aderejew endvidere afgivet falske løfter om støtte til søsterens uddannelse, truet moderen med politi og fængsel og tilbageholdt rapporter med billeder af hendes børn. Dette har DanAdopt trods gentagne henvendelser afvist at forholde sig til.

»Politikens personlige oplevelser og meninger er ikke noget, DanAdopt kan kommentere«, siger DanAdopts direktør, Marianne Wung-Sung.

Skal straks informere
DanAdopt arbejder under opsyn af familieretsafdelingen under Ankestyrelsen, som også skal godkende samarbejdet med de enkelte børnehjem i Etiopien. Og DanAdopt har pligt til at rapportere om de problemer, der måtte opstå.

»Hvis der foregår noget derude, de er i tvivl om, skal de med det samme informere os«, har kontorchef i Ankestyrelsen Trine Hede tidligere gjort klart.DanAdopt har først nu, efter at Politiken har spurgt til sagen, meddelt Ankestyrelsen, at børnehjemmet er lukket, oplyser souschef i Ankestyrelsen Lene Conrad.

»Vi vil nu vurdere, om DanAdopt har foretaget korrekt orientering af de danske myndigheder«, siger hun.

Politiken tog til Etiopien for at finde Amys biologiske mor og søster og arrangere et Skype-møde. Kilde: Politiken.tv

»En manglende underretning kan i sagens natur få alvorlige konsekvenser alt efter en konkret vurdering af oplysningernes karakter«.

35 lukkede børnehjem
Heller ikke da de etiopiske myndigheder sidste år lukkede Enat Alems børnehjem i den sydlige Awassa-region, var det direkte fra DanAdopt, Ankestyrelsen fik besked.

I Awassa-regionen var adoptionsindustrien eksploderet, efter at filmstjernen Angelina Jolie i 2005 hentede et adoptivbarn

Oplysningen kom i stedet indirekte fra den anden danske organisation, AC Børnehjælp, som også arbejder i Etiopien, hvorefter Ankestyrelsen selv måtte bede DanAdopt om en redegørelse.Børnehjemmet var et blandt 35, som blev lukket, da de etiopiske myndigheder foretog en større inspektionsrunde for at luge ud i et vildtvoksende antal private mere eller mindre lovlige børnehjem, der er vokset frem som del af den etiopiske adoptionsindustri.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forældre betaler over 100.000 kroner
Der er mange penge på spil, for udenlandske familier betaler over 100.000 kroner for at adoptere et barn, og hvis bare en tredjedel af dette beløb går til de formidlende børnehjem, er det formuer efter etiopisk standard.

»I Awassa-regionen var adoptionsindustrien eksploderet, efter at filmstjernen Angelina Jolie i 2005 hentede et adoptivbarn«, fortæller programdirektør Sarah Guebreyes fra African Child Policy Forum.

De lukker det, fordi den dag, de inspicerer Enat Alem, er direktøren der ikke selv, og de kan ikke få adgang til journalerne

Dårlige forhold
På mange af børnehjemmene var forholdene dårlige, og papirerne var ikke i orden. I Enat Alems tilfælde var der blandt andet ikke det nødvendige personale, lød begrundelsen for lukningen.

Men Marianne Wung-Sung fra DanAdopt har ikke set dette som et problem for samarbejdet med Enat Alem:

»De lukker det, fordi den dag, de inspicerer Enat Alem, er direktøren der ikke selv, og de kan ikke få adgang til journalerne – og fordi der mangler personale. Vi har efterfølgende taget en del møder med Ato Aderejew. Han har en advokat på sagen og vil rigtig gerne åbne igen«, siger hun.

For mange hittebørn
I 2009 optræder Enat Alem i øvrigt i en anden sag, hvor fem børnehjem sættes på den sorte liste af de etiopiske myndigheder i forbindelse med, at et usædvanlig stort antal ’hittebørn’ over en kort periode indleveres til netop de fem børnehjem.

Ifølge en rapport, bestilt af det hollandske adoptionsbureau Wereldkind, fra oktober 2009 beordrede dommeren en nærmere undersøgelse af 154 sager om hittebørn.

»Ved nærmere eftersyn af de meget kortfattede politirapporter viste det sig dog, at der reelt ikke fandt en efterforskning sted. Ikke desto mindre blev hele verden ledt til at tro, at sagerne blev efterforsket, og at der ikke havde fundet svindel sted«, skriver Wereldkind i rapporten ’Fruits of Ethiopia – Intercountry Adoption: The Rights of the Child, or the ’Harvesting’ of Children?’.

»Naturligvis kender vi til denne undersøgelse«, lyder kommentaren fra DanAdopt.

Løj sig yngre

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er endelig børnehjemmet Enat Alem, der har udfyldt Amys papirer og skrevet, at hun var 6 år ved afrejsen til Danmark, selv om hun ifølge sin mor var næsten 10 år. Ifølge Amy selv fik alle de store børn at vide, at de skulle lyve sig to år yngre, mens de mindre børn kunne nøjes med at sige, at de var et år yngre, end de var.

LÆS OGSÅ Lene Conrad fra Ankestyrelsen siger, at de oplysninger, Politiken har med fra Etiopien, nu vil indgå i det styrkede tilsyn, der i forvejen er med Etiopien. Ikke mindst mistanken om, at børnehjemmet har truet og presset Amys mor, betegner hun som »dybt alvorlig«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce