sammenhold.  Skolelærer  Anette Nielsen fra Refsvindinge Friskole venter på busstoppestedet med to børn, indtil bussen kommer. Efter overgrebene på to børn er alle meget  opmærksomme på, at børn i området ikke skal færdes alene.
Foto: Martin Lehmann

sammenhold. Skolelærer Anette Nielsen fra Refsvindinge Friskole venter på busstoppestedet med to børn, indtil bussen kommer. Efter overgrebene på to børn er alle meget opmærksomme på, at børn i området ikke skal færdes alene.

Danmark

Efter overgreb på to fynske piger: Her får børn ikke lov til at færdes alene

En vis normalitet har sænket sig over Refsvindinge og Ørbæk ved Nyborg.

Danmark

Onsdag formiddag i denne uge tøffede den 49 år gamle godstogsfører Brian Nielsen rundt i sit hjem i landsbyen Kullerup lidt syd for Nyborg.

Hans kone var i skole, hans pige var i skole, og Brian Nielsen havde taget høretelefoner på, lyttede til Pink Floyd og bakkede på sin pibe. Udenfor stod politiet og bankede på, men Pink Floyd overdøvede dem.

De to politimænd skulle lige til at forlade huset, da Brian Nielsen gik ud for at tømme sin postkasse. Så vendte de om.

»Det er ikke alvorligt, sagde de først, så jeg ikke skulle tro, der var sket noget med min familie«. Brian Nielsen har to store børn fra et tidligere forhold, en kone og deres datter på 10 år.

»Men jeg vidste jo godt, hvorfor de var her«. De var her på grund af det, der skete på Longvej en uge tidligere«.

Samme gerningsmand
Longvej er en smal og køn lidt bakket vej med umiskendelige milde fynske træk. Den slynger sig mellem grønne vintermarker og nøgne novembertræer, her ligger et par bondegårde og nogle bindingsværkshuse, og det kunne godt være her, at H.C. Andersen fandt inspiration til ’Hist hvor vejen slår en bugt’.

Men netop her var en 10-årig pige 14. november ved 15-tiden på vej fra Refsvindinge Friskole mod sit hjem, da en bil standsede op. En midaldrende mand hev hende ind på bagsædet, kørte til et afsides liggende sted og forbrød sig mod hende.

LÆS MERE

En time senere afleverede han hende samme sted, som han havde kidnappet hende. Tre uger tidligere havde han gjort næsten præcis det samme, da en 11-årig pige i Øster Skerninge lidt vest for Svendborg blev tvunget ind i en bil.

LÆS MERE

Det er siden gennem dna-test fastslået, at gerningsmanden er den samme. Begge piger har beskrevet ham som flink, voksen og dansktalende, almindelig af højde og almindelig til kraftig af bygning. Han var iført sort eller mørk strikhue, sort eller mørk bluse, mørkeblå cowboybukser og sorte kondisko. Desuden lugtede han af tobak.
Cykler ikke alene længere

Manden er i øjeblikket Danmarks mest eftersøgte mand, og Longvej er ikke bare længere Longvej, men en vej, hvor alle forældres værste mareridt blev til en virkelighed for et forældrepar. Deres datter blev en syg mands gidsel, og det blev store dele af Fyn også.

Rundt om på Fyn går børn ikke længere alene til og fra skole, gymnastik og fodbold, og også hos Brian Nielsen er rutinerne ændret. Når hans datter skal i skole, cykler hun ikke længere til stoppestedet, men går uden for sit hjem og stiller sig for at vente på bussen.


Nogen fordele er der ved at bo på landet. For bussen stopper på hendes vink og kører hende lige til skolen.

»Vi har sagt, at hvis der kommer nogen, der spørger om et eller andet, skal hun råbe og skrige og løbe, alt hvad hun kan. Hun tager det faktisk meget roligt, men cykler ikke alene længere«, siger Brian Nielsen.

Bilens farve
Siden den første pige blev bortført, har farven på forbryderens bil fået flere nuancer. Først var den bare rød. Siden er mørkerød, bordeauxrød, falmet rød og andre nuancer kommet i spil, og det er derfor, politiet forleden besøgte Brian Nielsen. For hans bil er lilla og grænsende til bordeaux. Desuden er det en Toyota stationcar af ældre årgang.

»Jeg var jo også lige i aldersgruppen, og så ryger jeg, og det er jo netop kendetegnene. Det er jo fint, at de kommer, men man bliver alligevel lidt chokeret. Så står man der og stinker af røg og har heller ikke soigneret sig«.

Hvis folk opfører sig anderledes, så tænker man over det. Ikke bevidst. Men man kan bare ikke helt lade være

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnoncePolitiet fortalte, hvorfor de var her og spurgte, om de måtte tage en dna-test.

»Selvfølgelig«, svarede Brian Nielsen.

Politiet fik testen i hus og tog af sted. Det foregik stille, roligt og venligt, men en lille mistanke havde sneget sig ind. Havde nogen angivet ham, bare fordi han havde en bil i den mistænkte farve?

»Men de forsikrede mig om, at det ikke var tilfældet. Det generer mig dog ikke at køre rundt i den her bil. Det tænker jeg faktisk ikke over«.
LÆS OGSÅ


Hvad folk tænker
Alligevel er det svært at gå rundt i Refsvindinge og Ørbæk uden at skæve lidt, når der kører gamle stationcars i røde nuancer forbi. Andrea Willadsen på 41 år har taget sig selv i at se anderledes på mennesker, end hun tidligere har gjort.

»Man kan ikke lade være. Hvad med ham, der har den der bil? Hvad med den, der er parkeret et lidt mærkeligt sted? Hvis folk opfører sig anderledes, tænker man over det. Ikke bevidst. Men man kan bare ikke helt lade være«, siger Andrea Willadsen, der trods sine kun 41 år lige er blevet bedstemor. Ud over datteren på 18 år har hun en datter på 16 og en søn på 13.


»Ingen af dem får lov til at gå alene. Selv om det er 10 dage siden nu, er nervøsiteten stadig den samme«.

Heller ikke Brian Nielsen kan kaste nervøsiteten fra sig.

»Jeg vil ikke sige, at det helt har overtaget vores liv, men jeg er gal og frustreret. Hvis det havde været på Sjælland eller i Jylland, ville man tænke over det og så støde det fra sig. Nu sker det i vores lille landsbysamfund, hvor sådan noget ikke kan ske. Og så sker det alligevel«.

Afdæmpet nervøsitet
Det ville være forkert at beskrive Refsvindinge og Ørbæk som byer martret af frygt.

Snarere ligner de almindelig fredelig og småkedelig dansk provins. En SuperBrugsen ved siden af en ny Netto, der ligger på en hovedvej, der skærer byen over i to halvdele.

Ørbæk er sådan en by, man kommer til at køre for stærkt igennem. Her ligger også et værtshus med mørke ruder. En kvinde fra byen siger, at enhver kone, der ser sin mand det sted, burde søge skilsmisse.

LÆS OGSÅ

Hos frisør Helene Linde lidt uden for byen sidder tømrermester Kjeld Herman, der har tre børn, for at blive klippet. Han har ikke tænkt sig at lade angsten vinde over normaliteten.

»Man føler stærkt med dem, det har ramt, og skulle det ske for ens egne børn, ville man græde sig i søvn. Men efter de første par dage er det ikke så hektisk længere. Mine børn cykler stadig til skole. Vi har altid indprentet dem, at de ikke må gå ind i en fremmed bil. Det hører jo med til normal opdragelse«.

Ingen DNA-match endnu
Så meget er, som det var, og så alligevel ikke. Frisør Helene Linde, der kommer fra København, bor lidt uden for byen. Når hendes datter på 7 år stiger af bussen, skal hun gå 50 meter ned til huset.

»Forleden sagde jeg til buschaufføren, om han ikke ville holde øje med hende, mens hun gik ned ad vejen. Jeg ved godt, at jeg er hysterisk, sagde jeg, og så sagde han: »Det må du godt være. Jeg skal nok holde øje.« På den måde er det meget trygt herude. Folk kender jo virkelig hinanden. Forleden kørte bussen forbi det sted, hvor min datter skal af. Så råbte alle de andre børn til chaufføren: »Du er kørt for langt«. Børnene passer på hinanden. Desuden er politiet massivt til stede. Det giver også tryghed«.


Fyns Politi har foretaget over 50 mundskrab på forskellige personer, men ingen af prøverne har matchet det dna, der blev fundet på pigerne efter overgrebet.

»Vi har foreløbig fået svar på 34 af de indsendte dna-prøver. Men desværre har vi endnu ikke fået noget match«, siger vicepolitiinspektør i Fyns Politi Henrik Justesen i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ

Trangen til selvtægt findes også. Både på Facebook og i daglig tale er der grumme forslag til, hvad der skal gøres ved forbryderen, når han fanges. Men som Helene Linde siger det: »Han er jo ikke værd at skulle i fængsel for«.

Alle har nogen at følges med
Det er nu 10 dage siden overgrebet på pigen fra Refsvindinge Skole. Hvor det i de første par dage var meget hektisk med et massivt presseopbud, er der nu mere roligt. På skolen har man fra første dag bestræbt sig på understrege alvoren uden at overdrive frygten.

»Vi har bare fulgt de råd, politiet gav. Børn skal ikke færdes på egen hånd, men følges med skolekammerater eller forældre. Man behøver næsten ikke sige det, for forældre tænker selv på det, og det tror jeg, de vil gøre, indtil han er fanget. Det er den reelle forskel fra før. Børnene går ikke alene hjem«, siger skoleleder Kasper Max Karlsen.

Så lidt er der at glæde sig over. Alle har nogen at følges med hjem fra skole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce