Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sexsalg. Forskerne mener, at der er 3.200 prostituerede i Danmark. 1.900 danskere sælger sex i løbet af et år. Det 46 millioner kroner dyre projekt Exit Prostitution retter sig kun mod danske statsborgere i fire kommuner.
Foto: Stine Bidstrup(Arkiv)

Sexsalg. Forskerne mener, at der er 3.200 prostituerede i Danmark. 1.900 danskere sælger sex i løbet af et år. Det 46 millioner kroner dyre projekt Exit Prostitution retter sig kun mod danske statsborgere i fire kommuner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Millionindsats skal kun få 100 til 150 kvinder ud af prostitution

Antiprostitutionsprojekt til 46 millioner kroner har efter et år endnu ikke kontaktet én eneste prostitueret. Minister beklager.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da regeringen i sidste uge sagde kategorisk nej til at kriminalisere prostitueredes kunder, pegede ministre og ordførere på, at regeringen i stedet er i gang med en større social indsats for at hjælpe kvinder, der sælger deres kroppe: Projekt Exit Prostitution til 46 millioner kroner over fire år, som blev vedtaget ved finansforhandlingerne sidste år.

LÆS KRONIK

Men projektet er i første omgang kun gearet til at nå ud til 100-150 kvinder, der vil ud af prostitution, i 4 kommuner. Til sammenligning vurderes det, at der er 3.200 prostituerede i Danmark. Og i dag, efter projektets første år, har der endnu ikke været kontakt til én eneste prostitueret.

Skrivebordsarbejde
Sådan lyder kritikken i Kroniken i Politiken i dag fra lederen af centret for kvinder med prostitutionsskader, LivaRehab, Flora Ghosh, og et bestyrelsesmedlem fra centret, Anette Rix.

Flora Ghosh siger, at hele projektet ligner »skrivebordsarbejde«: »At man kun har ambition om at nå omkring 100 kvinder med 46 millioner kroner, svarer til, at projektet koster knap en halv million kroner per kvinde. Det er mange penge og gavner kun få«.

LivaRehab, der arbejder for en helhedsindsats for de prostituerede, har på et par år til sammenligning haft forbindelse til 135 kvinder - med et meget meget mindre budget. Omkring 100 af disse kvinder har selv sagt, at de er blevet skadet af prostitutionen og ønsker hjælp.

Projektet koster knap en halv million kroner per kvinde. Det er mange penge og gavner kun fåAt det statsstøttede projekt til 46 millioner kroner kun er rettet mod danske statsborgere i de 4 kommuner - som tegner til at blive København, Odense, Aarhus og Aalborg - begrænser i det hele taget målgruppen alt for meget, mener Flora Ghosh.

»Hvad med alle de udenlandske kvinder? Hvad med kvinderne i de andre kommuner? Hvad med dem, der allerede er kommet ud af prostitution og døjer med betydelige psykosociale skader? Hvad med forebyggelse til de udsatte unge, så de ikke havner i prostitution«, spørger Flora Ghosh, der også er meget kritisk over for tempoet.

Til marts sker der noget
Socialminister Karen Hækkerup (S) er ked af, at der endnu ikke er sket mere, skriver hun i en e-mail til Politiken.

»Jeg forstår godt, at der er frustration over, at projektet er forsinket. Men Exit Prostitution er et udviklingsprojekt, hvor vi for første gang vil udarbejde en samlet strategi for vejen ud af prostitution, og samtidig vil vi gerne systematisk måle effekterne af indsatsen. Det kræver et solidt forarbejde, særligt fordi det er et område, hvor vi har ingen eller meget lidt dokumenteret viden i dag. Det har desværre været mere tidskrævende end forventet, og det kan jeg kun beklage«.

LÆS OGSÅ

Ministeren finder dog ikke, at projektet er for uambitiøst. Socialstyrelsen har vurderet, at der i de 4 kommuner er cirka 150 kvinder, som på stående fod er parat til et såkaldt exitforløb, og det er den primære målgruppe. Men Exit Prostitution skal nå videre, mener ministeren:

»Der er derudover en større gruppe prostituerede, som ikke nødvendigvis er klar til at forlade prostitution, men som har brug for støtte i deres nuværende situation. Det kan være hjælp til at komme ud af et stofmisbrug eller mere viden om mulighederne for et liv uden for prostitution, og dele af denne gruppe ønsker måske på et senere tidspunkt at gå i gang med et exitforløb«.

Ikke tilfreds med tempo
Fuldmægtig Lis Døssing i Socialstyrelsen beklager også, at der endnu ikke er kommet gang i konkrete kontakter til de prostituerede. De vil formentlig blive taget omkring marts næste år, vurderer hun.

Lis Døssing understreger, at kommunerne skal indgå partnerskaber med private og frivillige organisationer - som for eksempel LivaRehab.

»Der er bare ikke underskrevet samarbejdskontrakter med nogen af de fire kommuner endnu, så vi er ikke kommet så langt. Jeg tror, at LivaRehab bare er lidt utålmodige«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Socialordfører for SF Anne Baastrup er heller ikke tilfreds med tempoet, men hun er »ret sikker på«, at LivaRehab og andre fra det private og frivillige sociale arbejde nok skal komme med i projektet efterhånden.

Flora Ghosh fra LivaRehab er ikke beroliget. For hun tvivler på selve projektets idé om, at kommunerne skal gå i front i angrebet på prostitution:

»Mange i vores målgruppe har ikke tillid til det offentlige; de er bange for myndigheder, de frygter at få skattesmæk eller blive straffet for socialt bedrageri og føler ofte ikke, at de kan snakke frit med en kommunal medarbejder«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden